МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В събота – 9 февруари, гр. Елин Пелин бе домакин маскарадния фестивал „На гости у Шопско”. Фестивалът се провежда за трета поредна година, като целта е да се представи многообразието на маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетните празници, да съдейства за поддържането и за предаването от поколение на поколение на местните обредни игри с маски и да се представи маскарадната традиция от различни региони на страната.

Българите имат особено място в сърцето си за звънливия глас на хлопките. В ритъма на отривист звън посрещат зимните месеци с танца на кукерите, старците, сурвакарите, джамалите и бабугерите, неспирният меден ритъм отеква в тялото и не спира да звънти в ушите дълго след като си свалил костюма.

 

След „Сурва“" в гр. Перник, площад „"Независимост“ в Община Елин Пелин отново събра хиляди българи, които уважават традицията, а най-радостно бе многото деца и млади хора, присъствали на събитието. Тази година броят на участниците е над 800, а дефилиращите групи са 16 на брой от различни етнографски райони на България. В рамките на 10 минути съставите показват маски на кукери, джамали, сурвакари, деведжии, бабугери, свързани с пресъздаването на различни обичаи и ритуали.

Маскарадните групи се оценяват от жури от Института за етнология и фолклористика към БАН. Буновският кукерски клуб „Хурса”, с ръководител Станимир Струмин, се представи достойно и за своето цялостно участие в маскарадните игри зае второ място в конкурсната програма на фестивала. На първо място е групата от с. Лесново. Буновчани показаха традиционната сватба, благословиите към младото семейство, газене от „мечка“ и други практики, свързани с традициите в нашия район. След връчването на наградите от кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, на площада на града се изви огромно хоро, разказаха участници от селото във фестивалната програма.

Задоволството от получената награда беше отбелязано и с голямо хоро на паметника на Васил Левски на рида „Гълъбец“, след завръщането на състава в родния край. В него взеха участие още пътуващите в два автобуса участници от с. Столетово, Карловско и както и тези от автобус с хора от с. Осетеново, Старозагорско.

През 2019 г. Кукерски клуб „Хурса” навършва юбилейните десет години от своето създаване. Честването ще се състои на 9 март в двора на училището, като за пръв път ще бъдат поканени гости от с. Осетеново, които да покажат своите обичаи и маски.

Получената награда е поредното признание за този млад клуб и за ентусиастите от село Буново. Честито на Буновската група ,,Хурса”, пожелаваме им да бъдат здрави, все така единни, да радват хората по села и градове и да представят достойно своето село мирковската община!

 

 

 

Януари 2023
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031