МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

В събота – 9 февруари, гр. Елин Пелин бе домакин маскарадния фестивал „На гости у Шопско”. Фестивалът се провежда за трета поредна година, като целта е да се представи многообразието на маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетните празници, да съдейства за поддържането и за предаването от поколение на поколение на местните обредни игри с маски и да се представи маскарадната традиция от различни региони на страната.

Българите имат особено място в сърцето си за звънливия глас на хлопките. В ритъма на отривист звън посрещат зимните месеци с танца на кукерите, старците, сурвакарите, джамалите и бабугерите, неспирният меден ритъм отеква в тялото и не спира да звънти в ушите дълго след като си свалил костюма.

 

След „Сурва“" в гр. Перник, площад „"Независимост“ в Община Елин Пелин отново събра хиляди българи, които уважават традицията, а най-радостно бе многото деца и млади хора, присъствали на събитието. Тази година броят на участниците е над 800, а дефилиращите групи са 16 на брой от различни етнографски райони на България. В рамките на 10 минути съставите показват маски на кукери, джамали, сурвакари, деведжии, бабугери, свързани с пресъздаването на различни обичаи и ритуали.

Маскарадните групи се оценяват от жури от Института за етнология и фолклористика към БАН. Буновският кукерски клуб „Хурса”, с ръководител Станимир Струмин, се представи достойно и за своето цялостно участие в маскарадните игри зае второ място в конкурсната програма на фестивала. На първо място е групата от с. Лесново. Буновчани показаха традиционната сватба, благословиите към младото семейство, газене от „мечка“ и други практики, свързани с традициите в нашия район. След връчването на наградите от кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, на площада на града се изви огромно хоро, разказаха участници от селото във фестивалната програма.

Задоволството от получената награда беше отбелязано и с голямо хоро на паметника на Васил Левски на рида „Гълъбец“, след завръщането на състава в родния край. В него взеха участие още пътуващите в два автобуса участници от с. Столетово, Карловско и както и тези от автобус с хора от с. Осетеново, Старозагорско.

През 2019 г. Кукерски клуб „Хурса” навършва юбилейните десет години от своето създаване. Честването ще се състои на 9 март в двора на училището, като за пръв път ще бъдат поканени гости от с. Осетеново, които да покажат своите обичаи и маски.

Получената награда е поредното признание за този млад клуб и за ентусиастите от село Буново. Честито на Буновската група ,,Хурса”, пожелаваме им да бъдат здрави, все така единни, да радват хората по села и градове и да представят достойно своето село мирковската община!

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930