МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 3 януари 141-та годишнина от освобождението на България беше тържествено чествана в селата Мирково и Буново. Организатори на проявите бяха Община Мирково, кметството и читалище „Светлина” в с. Буново и  Регионален клуб „Поп Недельо” в общинския център към Национално дружество „Традиция”.

След неделната служба, в двора на църквата „Свети Димитрий” в с. Мирково беше извършена церемония, посветена на националния празник на България. Заупокойна молитва отслужи отец Николай Славчев. Пред многобройната публика ученици от ОУ ”Георги Бенковски” се представиха с литературно-музикална композиция. Своята почит към паметта на загиналите със залпова стрелба в името на Отечеството изразиха членовете на РК „Поп Недельо”.  Пред паметника на загиналите осем руски воини от Воронежкия полк бяха поднесени венец от Община Мирково и много цветя от признателните мирковчани.

 

Тържествата за националния празник продължиха в с. Буново. Там по установена от няколко години традиция, под звуците на химна на  Република България на най-високия на Балканите железопътен мост беше издигнат българския трибагреник, спуснат преди това от член на клуб за бънджи скокове.  Присъстващите на тази церемония се отправиха към площада пред руския паметник в селото, където от самодейците в читалището беше изнесена литературно-музикална програма. В нея взеха участие с няколко изпълнения певческата група „Соколов камик”, Владимир Гинкулов, Христина Петрова и Любомир Димитров. Най-младите самодейци показаха своето умение да рецитират стихове за свободата. Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника, стрелба с автентични оръжия от годините на Освобождението от членове на клуб „Поп Недельо”, народни хора и веселие. Представителите на родолюбивата организация поднесоха цветя на Руския паметник в гробищния парк в Мирково и паметника до параклиса „Света Неделя”, посветен на мирковчани, дали своя принос за Освобождението на България.

 

 

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728