МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В събота, на 9 март, се навършиха 34 години от най-големия железопътен атентат в българската история. На 9 март 1985 г. избухва взривно устройство, поставено във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. 

Жертвите на този безчовечен акт са седем – три деца и две жени и двама мъже. Тежко ранени са деветима човека, сред тях и две деца. Сред жертвите са глухонеми деца,   прибирайки се вкъщи.  Бомбата е задействана от часовников механизъм, а часът  трябва да съвпадне с навлизането на влака в големия тунел след Буново. Поради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела, където и жертвите биха били значително повече. След разследване се установява, че атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България. Няколкото терористични атаки са  породени като реакция срещу възродителния процес и смяната на имената.

 

По повод тази трагична годишнина на гара Буново се състоя възпоменателна церемония. Заупокойна молитва за душите на невинно загиналите отслужи ставрофорен свещеноиконом хаджи Йордан Георгиев. Валери Симеонов припомни на дошлите да почетат паметта на жертвите за позицията на патриотичните партии в страната и разединителната политика на ДПС. На  митинга присъстваха членове и активисти на НФСБ, представители на БНТ и Национална телевизия СКАТ, авторът на паметника Александър Хайтов, жители и гости на селото  и района.

Венци и цветя бяха поднесени и от структурите на ВМРО от  градовете Пирдоп, Златица и Елин Пелин и София, както и от жителите на с. Буново.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728