МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 9 март Кукерски клуб „Хурса” – Буново, отбеляза своя десетгодишен юбилей. За този период групата стана носител на много престижни награди в страната и печели огромна популярност със своите изяви. Последната награда от тази година, както вече писахме, беше за най-малък свирач, излъчен на карнавала „Сурва 2019” в Перник.

Ръководител и създател на групата е Станимир Струмин, който получи специална грамота за постигнатите успехи на групата, за приноса му в поддържането и съхраняването на българските обичаи и традиции и по повод юбилей на клуба. Наградата му беше връчена от Милена Петровска, председател на читалище „Светлина” в с. Буново.

 

Юбилейното представяне на клуба се проведе в двора на училището и беше организирано от културната институция и кметството. Програмата на клуба беше обогатена с нови сценки, но бяха показани и традиционните персонажи и елементи от кукеските игри. Сред тях бяха булката и младоженецът, заедно с цялата рода, мечките и мечкарите, щъркелът с бебето,  камилата с камиларя, танцуващите цигани и демоничните страховити маски, чиято цел е да плашат и гонят злите сили.

След дефилето на маскираните за доброто настроение на жителите на Буново се погрижиха специално поканените кукери от село Осетеново, Община Павел баня, Карловско. Освен тях своето майсторство показаха членовете на софийския танцов клуб „Хоро” и народната певица Костадинка Танчева. След техните изпълнения веселбата продължи с народни хора,  и веселие до вечерта, когато в двора на училището беше запален големият огън, който смелчаците прескачаха за здраве и благоденствие.

Буновчани за пореден път показаха как поддържат българския дух във времето, черпейки сили и вдъхновение от извора, пренасяйки традицията през изпитанията на времето поколение след поколение.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728