МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 9 март Кукерски клуб „Хурса” – Буново, отбеляза своя десетгодишен юбилей. За този период групата стана носител на много престижни награди в страната и печели огромна популярност със своите изяви. Последната награда от тази година, както вече писахме, беше за най-малък свирач, излъчен на карнавала „Сурва 2019” в Перник.

Ръководител и създател на групата е Станимир Струмин, който получи специална грамота за постигнатите успехи на групата, за приноса му в поддържането и съхраняването на българските обичаи и традиции и по повод юбилей на клуба. Наградата му беше връчена от Милена Петровска, председател на читалище „Светлина” в с. Буново.

 

Юбилейното представяне на клуба се проведе в двора на училището и беше организирано от културната институция и кметството. Програмата на клуба беше обогатена с нови сценки, но бяха показани и традиционните персонажи и елементи от кукеските игри. Сред тях бяха булката и младоженецът, заедно с цялата рода, мечките и мечкарите, щъркелът с бебето,  камилата с камиларя, танцуващите цигани и демоничните страховити маски, чиято цел е да плашат и гонят злите сили.

След дефилето на маскираните за доброто настроение на жителите на Буново се погрижиха специално поканените кукери от село Осетеново, Община Павел баня, Карловско. Освен тях своето майсторство показаха членовете на софийския танцов клуб „Хоро” и народната певица Костадинка Танчева. След техните изпълнения веселбата продължи с народни хора,  и веселие до вечерта, когато в двора на училището беше запален големият огън, който смелчаците прескачаха за здраве и благоденствие.

Буновчани за пореден път показаха как поддържат българския дух във времето, черпейки сили и вдъхновение от извора, пренасяйки традицията през изпитанията на времето поколение след поколение.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930