МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В неделя – 10 март, на площад „Разкола” в Мирково беше проведен традиционния за празника Сирни Заговезни в селото карнавал. Чакан от всички, той започна с изпълнения на духовата музика. Кметът на общината Цветанка Йотина  откри дефилето на кукерите с пожелания за хубав празник, искане и даване на прошка, за здраве и леки пости. Водеща на шоуто беше Пепа Узунова, а журито беше съставено от служителки на общинската администрация.

Участниците бяха оценявани в две групи – за традиционен кукерски костюм и за маска. В шествието се включиха повече деца, отколкото възрастни, като пред журито и публиката минаха множество малки кукери, традиционните феи, принцеси, Батман,  животни. Имаше изпълнения на няколко стихотворения, показани подобаващо пред публиката. С танца „Калинка” и пожелание за „дарове” към всички служби в общината се представиха жените от Танцов клуб „Мирковско хоро”.  С много пушилка беше пресъздаден клип на Сашо Роман, който разгорещи почитателите на чалгата. Също с чалга се представи гостуващ дует от Челопеч.

 

Естествено най-впечатляващи тази година бяха членовете на Кукерски клуб „Мирково”, под ръководството на Илийчо Лалчев. Бяха показани традиционните кукерски маски, група танцьори с народни носии, мечкар с мечка, камила и  камилар и с участници от всички възрастови групи. Ваня Лачева запозна присъстващите с наградите на клуба от фестивала „Златен Орфей” на Еврофолк ”Черно море”, сребърен медал от Световния шампионат по фолклор, златен медал за добро изработване на маска от „Сурва 2018” в Перник на Надежда Козарова, както и четвърто място за зрителски вот от същия фестивал.

След представянето на групата на площада се извиха народни хора, а журито награди участниците с парични и материални награди. Първо място се присъди на Кукерски клуб „Мирково”, второ на ТК „Мирковско хоро” и трето на представилите скеча по клип на Сашо Роман. Бяха раздадени много индивидуали награди на отличилите се участници във всички категории.

Вечерта на площада и по кръстовищата лумнаха буйни огньове, които събраха млади и стари, дошли да дадат и да вземет прошка и да си пожелаят леки пости. Децата развъртяха оратниците, а по-смелите прескачаха за здраве буйните огньове.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728