МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

В неделя – 10 март, на площад „Разкола” в Мирково беше проведен традиционния за празника Сирни Заговезни в селото карнавал. Чакан от всички, той започна с изпълнения на духовата музика. Кметът на общината Цветанка Йотина  откри дефилето на кукерите с пожелания за хубав празник, искане и даване на прошка, за здраве и леки пости. Водеща на шоуто беше Пепа Узунова, а журито беше съставено от служителки на общинската администрация.

Участниците бяха оценявани в две групи – за традиционен кукерски костюм и за маска. В шествието се включиха повече деца, отколкото възрастни, като пред журито и публиката минаха множество малки кукери, традиционните феи, принцеси, Батман,  животни. Имаше изпълнения на няколко стихотворения, показани подобаващо пред публиката. С танца „Калинка” и пожелание за „дарове” към всички служби в общината се представиха жените от Танцов клуб „Мирковско хоро”.  С много пушилка беше пресъздаден клип на Сашо Роман, който разгорещи почитателите на чалгата. Също с чалга се представи гостуващ дует от Челопеч.

 

Естествено най-впечатляващи тази година бяха членовете на Кукерски клуб „Мирково”, под ръководството на Илийчо Лалчев. Бяха показани традиционните кукерски маски, група танцьори с народни носии, мечкар с мечка, камила и  камилар и с участници от всички възрастови групи. Ваня Лачева запозна присъстващите с наградите на клуба от фестивала „Златен Орфей” на Еврофолк ”Черно море”, сребърен медал от Световния шампионат по фолклор, златен медал за добро изработване на маска от „Сурва 2018” в Перник на Надежда Козарова, както и четвърто място за зрителски вот от същия фестивал.

След представянето на групата на площада се извиха народни хора, а журито награди участниците с парични и материални награди. Първо място се присъди на Кукерски клуб „Мирково”, второ на ТК „Мирковско хоро” и трето на представилите скеча по клип на Сашо Роман. Бяха раздадени много индивидуали награди на отличилите се участници във всички категории.

Вечерта на площада и по кръстовищата лумнаха буйни огньове, които събраха млади и стари, дошли да дадат и да вземет прошка и да си пожелаят леки пости. Децата развъртяха оратниците, а по-смелите прескачаха за здраве буйните огньове.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930