МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

През миналата седмица в ОУ „Георги Бенковски” – Мирково се проведе Седмица на математиката. Педагогът по учебния предмет Кунка Христова беше подготвила учениците от всички класове със съответните задачи. На принципа на „взаимоучителната метода” от някогашните възрожденски училища, по-големи ученици преподаваха учебния материал на ученици от по-малките класове. С тази задача много добре се справиха девет ученика от средния курс, като най-малката разлика в годините беше между седмокласника Тодор Маринов  и „неговите” ученици от шести клас. 

 

В часовете по ЗИП по математика възпитаниците на учебното заведение са решавали математически кръстословици и логически задачи, свързани с математиката. В последния ден на седмицата беше проведен и празник на учебната дисциплина под надслов „Математиката е царица на науките”. Той се състоя в кабинета по математика и на него присъстваха ученици от всички класове, учители и гости.  Бяха формирани два отбора  „Алгебратите“ и „Математически войни“ с по трима представители от различни класове, които решаваха задачи в три кръга. Водещи бяха Всезнайко и Любознайка, които занимаваха публиката с решаването на различни задачи, докато отборите се справяха със своите. 

Тричленно жури оценяваше резултатите на двата отбора и им даваше точки за бързина и правилни отговори. Най-трудната задача за публиката, при която никой не стигна до правилния отговор, беше да се съберат всички цифри от едно до сто включително. Оказа се, че гениалното решение на тази задача е направил известният математик Гаус и то още като дете.

Ученици представиха занимателната сценка „В час по математика”. След оспорваното състезание за победител беше обявен отборът на „Математически войни“. Всички участници в Седмицата на математика в ОУ – Мирково получиха награди.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930