МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 29 юни край параклиса „Св. Св. Петър и Павел” в красивата и живописна местност „Базе” над Смолско, се състоя традиционният празник на селото, организиран от кметството и местното читалище „Отец Паисий”. Православният храм е построен през далечната 1992 година, а е изписан през 1995 година.

Множеството посетители на събора се насладиха на хубавата природа, песни, народни хора и веселие. В програмата се включиха самодейците от читалището в селото, художествен ръководител Цветина Грамова. Към тях, с изпълнение на  хубави български народни хора, се присъедини Мирковската духова музика. Кулминацията на концертната програма беше участието на Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка”, както и изпълненията на диджей Батата. Сред гостите на празника беше и инж. Никола Мутафчиев, който е родом от село Смолско, основен дарител на селото за построяването на комплекс „Базе”.

 

Тържеството беше открито от кмета на Смолско Димитър Райков, който поздрави присъстващите, и напомни, че празникът на селото се отбелязва в първата събота след Деня на светите Петър и Павел, а за радост на жителите на селото, през настоящата година съборът съвпада с точната дата на празника – 29 юни.  

Спонсори на събора на село Смолско бяха Община Мирково, „Елаците-Мед”, „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Аурубис България” „Автомагистрали Хемус” – Златица, „Транс Билд”, „Металкомплект 97” и други фирми, както и Нешо Манчев, Ивайло Василев, Венелин Минкин, Петър Нягулов, Йордан Нешков, Стоян Раков, Николай Борисов Андреев, Генчо Петров Додов, Атанас Гардаков, Светослав Петров, Стефан Стефанов, Велислав Тотов, Павел Данкин, Цветан Николов, Минко Каценовски и Георги Пенелов.

Поздравителни адреси за празника бяха получени в кметството от ръководството на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешас Металс Челопеч” и изпълнителния директор инж. д-р Илия Гърков, както и от Община Мирково и кмета Цветанка Йотина. Той беше прочетен и връчен на кмета г-н Райков от зам.-кмета на общината Велко Лисев.

Традиционната жертвена гозба от пет овце беше приготвена в магерницата към комплекса от майстор-готвача Тодор Бантов, подпомогнат от жители на селото. Апетитното ястие беше осветено от отец Йоан, а след това от него си взеха присъстващите на събора, дошли да се видят и повеселят със своите близки и роднини.

През целия ден идващите на празника преминаваха през параклиса „Св. Св. Петър и Павел”, където беше отслужена тържествена света литургия от отец Йоан. Организаторите се бяха погрижили на празника да има топла и ароматна скара, както и студено пиво, подготвени от Илия Медаров и Тодор Кънчев. Пътуващи търговци предлагаха предмети за бита и дома и играчки, на които най-много се радваха децата. Празникът продължи до късно вечерта с много народни хора и веселие.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930