МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.  Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира. Прочети още...
   |   

 Миналата седмица мирковчани честваха двама светци, много тачени в селото от десетилетия. Първият, на когото те отдадоха уважението си, е Свети Сисой, който се  чества на 6 юли.  Почита на светеца от мирковчани датира повече от век, защото името му се свързва с няколко случая на чудодейно излекуване на деца, след като хората са се помолили на оброчището при параклиса.

 През 2012 г. започва изграждането на параклис на негово име, който окончателно е завършен през миналата година. По традиция на 6 юли се даде традиционният курбан, осветен от отец Николай Славчев, който поръси за здраве мирковчани, дошли да се помолят за себе си и близките си. На дошлите бе раздадена от жертвената гозба. Новото тази година беше иконата, поставена на кръста на оброчището.

На следващия ден мирковчани се поклониха и пред паметта на Света Неделя. Параклисът, наречен на нейно име, се намира на територията на селото и е най-старият, който е изграден в Мирково. Тържествен водосвет беше отслужен от отец Николай, който поръси присъстващите и курбана. На службата присъстваха доста хора, а курбанът тази година беше приготвен и раздаден за здраве от Елисавета Хрискова. Предстои да се извърши вътрешен ремонт на храма за освежаване на стените. Преди години с подкрепата на „Елаците-Мед” АД беше направено подобрение на храма отвън и бе изграден навес с пейки.

 

 

 

Септември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930