МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 30 юли в залата на читалище „Христо Ботев в Мирково се състоя класически концерт „Пиано + на учениците от класа по пиано на Ивайла Цачева. За трета поредна година заедно съссъпруга си Тодор Цачеви организира летни концерти с класическа музика. Дебютът беше поставен на 28 август 2019 г. на Спортен комплекс „Мирково“. През следваща 2020 г. в Мирково и в Златица на открито беше показан спектакълът „Таланти под звездите. Тази година беше стартирана кампания за набиране на средства за закупуване на роял в Мирково. Музикалната проява беше с платен вход, което позволи любителите на класическата музиката да дадат своята принос за осъществяване на благородната цел. От публиката бяха събрани първите 785 лева. Така царят на инструментите е с една стъпка по-близо до Средногорието. Това е резултатът от концерта на Ивайла Цачева Пиано академия“. Началото е поставено, целта е амбициозна, но селото, дало на България първата земеделска кооперация, отново ще бъде първо, този път в духовната сфера. Инструментът, около който се завърта цялата европейска музикална култура през последните няколко века, трябва да присъства в най-богатия регион на България!

 Водещ на събитието беше Тодор Цачев, който допринесе много за великолепното представяне на гостите музиканти и на младите изпълнители. Той запозна присъстващите с характера на времето, през което са създадени изпълняваните музикални произведения. Тази година в концерта взеха участие дванадесет талантливи участника от района на Средногорието. Най-малките възпитаници на Ивайла Цачева изпълниха нейни авторски композиции, а по-големите представиха творби на световно известните композитори Фридрих Менделсон, Волфганг Амадеус Моцарт, Пьотър Илич Чайковски, Франц Шуберт, Йохан Щраус, Виторио Монти, както и на по-малко познатите у нас Ричард Шерман, Алфонсо Мишел, Джон Уилямс и други. 

 Максимилиан Ван дер Веек от Нидерландия вече е един от най-напредналите пианисти, харесва Блъгария и затова всяко лято идва тук. Той е син на Рудолф Ван дер Веек, с  чиято подкрепа мирковското училище получи дарение от 15 клавишни инструмента, 3 китари, комплект барабани и електрически орган, както вече знаят нашите читатели. Изненада за публиката беше малката Елица,  която след своето солово представяне изпълни на пиано на четири ръце заедно с баща си Юлий Маринов украинската народна песен „Журавел“.

 Гост на събитието беше Явор Добрев, кларинетист от Софийската опера и балет, швейцарски възпитаник, покорил много музикални сцени по света.  Изпълненията на децата заредиха публиката с много положителни емоции и настроение. Талантливите деца бяха изпратени с аплодисменти и цветя от публиката, която оцени техния талант. Цветя и поздравителен адрес бяха връчени и от името на кмета на община Златица инж. Стоян Генов на участниците в спектакъла и техните ръководители. Според Тодор Цачев пътят за успех на Средногорието е този, когато общините работят в заедно и в сътрудничество. Музикалният педагог благодари на учениците на своята съпруга, които изнесоха незабравимия концерт. Той сподели, че получават подкрепа от Община Мирково и кмета Цветанка Йотина. Тодор Цачев отправи благодарности и към публиката за финансовата подкрепа на тяхната инициатива и на настоятелството на читалище „Христо Ботев за осигурения салон.

 Ивайла Цачева също изказа задоволството си от показаното и ентусиазма на своите възпитаници, от подкрепата на съпруга си и водещ на музикалната проява. И за това, че той непрекъснато я насърчава да популяризира музикалните си обработки на народни песни и представянето им пред публика. Следващият концерт на млади пианисти и специални гости ще се състои в гр. Златица през октомври.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930