МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

 На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, часът по музика в пети клас на ОУ   „Георги Бенковски” с. Мирково, беше доста по-различен, защото бе посветен и на музиката, и на поезията. Цялостната организация по провеждането му бе дело на новия преподавател по предмета Ивайла Цачева, която води всички часове от първи до седми клас. Заниманието се проведе в обзаведения тази година нов музикален кабинет, за чието обзавеждане вече писахме, че е осъществено с помощта и съдействието на холандския учител Рудолф Ван Дер Веек.

 Специални гости на открития урок бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина и секретарят на ОбА Цвета Попова. След като представи гостите на своите ученици, г-жа Цачева откри урока с нейна обработка за пиано на шопската песен „Омиле ми, Ягодо“. Шопската фолклорна област е включена в учебната програма по музика за пети клас, а учениците в пети и в шести клас се запознават с песните, хората, обрядите и специфичната носия за всяка от шесте фолклорни области в България.

 Специално участие в часа взе кметът г-жа Йотина. Тя рецитира пред учениците свои стихотворения, вдъхновени от обичта ѝ към България, природните красоти и различни събития и преживявания, които са я взъхновили и развълнували. Със затрогващи музикални изпълнения в този час по музика се изявиха двама от учениците по пиано на г-жа Цачева. Ивана Костадинова изпълни творба на Бетовен, а първокласникът Стоян Захънов представи свое любимо произведение. С трогателна детска неподправеност той благодари на кмета на общината, че е направила улица „Опълченска“, където той живее, да стане безопасна за игра за него и братята му след полагането на асфалтови препятствия на пътното платно.

 След музикалните изпълнения и стихотворенията учениците зададоха въпроси към изпълнителите.  Официалните гости получиха цветя, а те раздадоха на всички брошурата „Открийте Община Мирково“, с информация за селищата в нея, написана от тандема Вяра Канджева и Антоний Ханджийски.

 По думите на Тодор Цачев, съпруг на г-жа Цачева, заяви, че „изкуството, като проявление на културата, е лакмусът, който показва степента на развитие на дадено общество. В бъдеще подобни инициативи ще бъдат по-чести, за да растат нашите деца във висококултурна среда“. По същото време г-н Цачев участва в празниците на духовите оркестри и мажоретни състави в Ботевград, заедно с възпитаниците си „Марчинг Бенд“ и „Марчинг Старс“ от гр. Златица и „Мирковски орли , които в неделя отново са свирили в центъра на града.

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031