МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, часът по музика в пети клас на ОУ   „Георги Бенковски” с. Мирково, беше доста по-различен, защото бе посветен и на музиката, и на поезията. Цялостната организация по провеждането му бе дело на новия преподавател по предмета Ивайла Цачева, която води всички часове от първи до седми клас. Заниманието се проведе в обзаведения тази година нов музикален кабинет, за чието обзавеждане вече писахме, че е осъществено с помощта и съдействието на холандския учител Рудолф Ван Дер Веек.

 Специални гости на открития урок бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина и секретарят на ОбА Цвета Попова. След като представи гостите на своите ученици, г-жа Цачева откри урока с нейна обработка за пиано на шопската песен „Омиле ми, Ягодо“. Шопската фолклорна област е включена в учебната програма по музика за пети клас, а учениците в пети и в шести клас се запознават с песните, хората, обрядите и специфичната носия за всяка от шесте фолклорни области в България.

 Специално участие в часа взе кметът г-жа Йотина. Тя рецитира пред учениците свои стихотворения, вдъхновени от обичта ѝ към България, природните красоти и различни събития и преживявания, които са я взъхновили и развълнували. Със затрогващи музикални изпълнения в този час по музика се изявиха двама от учениците по пиано на г-жа Цачева. Ивана Костадинова изпълни творба на Бетовен, а първокласникът Стоян Захънов представи свое любимо произведение. С трогателна детска неподправеност той благодари на кмета на общината, че е направила улица „Опълченска“, където той живее, да стане безопасна за игра за него и братята му след полагането на асфалтови препятствия на пътното платно.

 След музикалните изпълнения и стихотворенията учениците зададоха въпроси към изпълнителите.  Официалните гости получиха цветя, а те раздадоха на всички брошурата „Открийте Община Мирково“, с информация за селищата в нея, написана от тандема Вяра Канджева и Антоний Ханджийски.

 По думите на Тодор Цачев, съпруг на г-жа Цачева, заяви, че „изкуството, като проявление на културата, е лакмусът, който показва степента на развитие на дадено общество. В бъдеще подобни инициативи ще бъдат по-чести, за да растат нашите деца във висококултурна среда“. По същото време г-н Цачев участва в празниците на духовите оркестри и мажоретни състави в Ботевград, заедно с възпитаниците си „Марчинг Бенд“ и „Марчинг Старс“ от гр. Златица и „Мирковски орли , които в неделя отново са свирили в центъра на града.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930