МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Традиция е в Мирково е старата година да се изпраща, а новата да се посреща с „Пеенето на пръстените и „Наричане на пръстените. Голямото и здраво дряново дърво беше отсечено и накичено служители на общинската администрация. По него бяха закачени с червен конец за здраве много дребни лакомства – различни видове бонбони, близалки, шоколади, колачета, кутии с локум, малки бутилки с вино, пликчета с плодове и орехи, домашен суджук, нанизи от пуканки и сушелки, а клонките бяха укресени с гирлянди, бръшлян и чимшир за берекет.

 Въпреки ремонта на центъра в последния ден на отиващата си 2021 година, мирковчани  се събраха до украсеното дърво, за да си пожелаят весело посрещане на Новата 2022 година и да изиграят хоро. Най-нетърпеливите пуснаха своите пръстенчета и дребни предмети, които да пренощуват във водата, а в първия ден януари да научат какво им е приготвила съдбата.

 Характерните мирковски песни „Викна Здравко от камика“ и „Сеферинке,  гиздава девойко“ тази година бяха изпълнени от членове на читалище „Културен подем 2020“ и радетели на опазването на традициите. В групата бяха включени и някои от малките възпитаници на Ивайла Цачева и ученици на Тодор Цачев, които на 1 януари се включиха в духовата музика да я подсилят и да получат своето кръщение в съхраняването на народните обичаи. 

 Топлото и слънчево време събра много хора на площада. Някои от тях бяха дошли на празника в народни носии, сред тях и членове на Танцов клуб „Мирковско хоро“ и Кукерски клуб „Мирково“. Накиченият дрян бе изнесен от общината от четирама мъже и поставен в центъра на площада. Тази година за пръв път пръстените бяха наричани от Стефка Горгорова. Според поверието, което е наречено се сбъдва, но за да стане това, трябва да се повярва в чудото.  

 На някои бяха предречени престижни професии, на други венчило или нови членове на семейството, на трети повече късмет, но за всичко човек трябва да се потруди. След като пръстените и гривните бяха наречени и на съдбата беше поръчано какво да изпълни,  менчето с водата и житото беше плиснато за здраве и берекет. Всеки си откърши клонче от дряна, което да си носи у дома за късмет, а на площада веселието продължи с народни хора.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930