МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 1 февруари самодейци и жители на село Каменица, Община Мирково, отбелязаха празника Трифон Зарезан, посветен на виното и лозята. По инициатива на ръководството на Пенсионерския клуб, настоятелството и служителя на читалище „Любен Каравелов“ Тодорка Пашова, за поредна година по стара традиция групата, която беше решила да се включи в празника, подготви и проведе обичая. Бяха спазени противоепидемичните мерки, наложени в страната, заради разпространението на коронависура.

 Тодорка Пашова и Станка Тупева, облечени в народни носии, асистираха на Борис Иванов, на който се падна честта да направи ритуалното зарязване на лозето в един от местните дворове – на неговата сестра и читател на в. „Регион“ Мария Велкова. Като подобава традицията, участващите в обичая наричаха годината да бъде богата на гроздове, вино и плодове. Да има берекет и добра реколта. Тодорка Пашова прочете и информация за празника, каква символика има той в традиционния български календар. В украсеното медно котле имаше червено вино, от което всички отпиха.

 На следващия ден – 2 февруари, беше почетен и Денят на мъжката рожба – Петльовден. За жертвения курбан петелът беше дарен от каменчанина Георги Ганчев. В неговия дом беше спазена и старата традиция, организацията за която бе на работещите в читалище „Любен Каравелов“.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930