МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Националният празник 3 март беше подобаващо отбелязан от жителите на Мирково. Честването беше организирано от Община Мирково, читалище „Културен подем 2020 и ОУ „Георги Бенковски“.

 Тържеството се състоя в двора на църквата „Свети Димитрий. На него присъстваха зам.-кметът Велко Лисев, председателят на ОбС Петър Грохчев, секретарят на общината Цвета Попова, общински съветници, представители на Регионален клуб „Поп Недельо“ – Мирково към Национално дружество „Традиция“, служители от местната администрация, младежкият оркестър „Мирковски орли“, ученици, учители и много граждани.

 Седмокласничката Виктория Мариносян запозна присъстващите с исторически данни за участието на мирковчани в освободителните борби. Тя  подчерта, че без Априлското въстание през 1876 г. и хилядите български жертви, не би се стигнало до намесата на Русия и нашето освобождаване от петвековния турски поробителБеше изтъкната решаващата роля в хода на войната на битките на връх  Шипка, обсадата на Плевен и участието на 28 жители на общината в Освободителната война. Осемнайсет опълченци са родом от с. Буново, трима са от Мирково, останилите са от с. Смолско и с. Бенковски.

 Тържествена Света литургия и заупокойна молитва за душите на загиналите за освобождението на България беше остлужена от отец Николай Славчев. Първокласници от ОУ „Георги Бенковски“ изпълниха песента „Знамето ни е трицветно“, а по-големите ученици изнесоха литературна композиция. Прозвуча и култовото стихотворение „Опълченците на Шипка“, изпълнено от двама ученика. Младежкият духов оркестър „Мирковски орли с ръководител Тодор Цачев  се представи с няколко марша.

 Венци на признателност на паметника в двора на храма бяха поднесени от Община Мирково, общинския съвет и НД „Традиция“. Жители на селото също изразиха своята признателност с поднасяне на цветя. Цветя и веци бяха поднесени и на паметника на загиналите в освободителните движения и войни мирковчани в двора на параклиса „Света Неделя“.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930