МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 В деня за прошка – Сирни Заговезни, тази година на 6 март, в центъра на Мирково се проведе традиционният кукерски карнавал, организиран от общината. В уречения час общинската комисия беше готова да оценява явилите се, а се духовата музика подгряваше настроението на публиката с изпълнението на популярни хора. Началото беше поставено с приветствие от кмета на общината Цветанка Йотина, която призова да си простим взаимно, да са ни леки постите и да се помолим заедно войната в Украйна скоро да бъде спряна.

 Участниците в карнавала бяха разпределени в две възрастови групи за деца и за възрастни, оценки се даваха за кукерска и за карнавална маска, а водеща беше Пепа Узунова. Първи набраха смелост да преминат пред журито двама малки ловци. След тях имаше рецитация и превъплъщение на Гергана от поемата „Изворът на Белоногата“. Последва ги Маша и Мечокът заедно с най-малкото мече. Управлявайки натоварен с бала сено трактор, пред публиката премина малък фермер, облечен като каубой от Дивия Запад. Представиха се и няколко малки кукери, някои от които знаеха точно как се гонят злите сили.

 Традиционни през последните години на мирковския карнавал са Добрата фея, лошата Баба Яга, съпроводена от Спайдърмен, както и много животни. През 2022 година това бяха Лъвчо, Кума Лиса, Мечо Пух и Прасчо, Хълк, Лепките и един млад войник на фронта. Танцов клуб „Мирковско хоро“ зарадва зрителите с оригиналната си композиция „Ковид, чао!“. Но най-очакван и аплодиран беше Кукерски клуб  „Мирково“, с ръководител Илийчо Лачев, който с многото си награди и признания печели публиката както на местна територия, така и навсякъде, където и да се яви на конкурс.

 Г-н Лачев благодари на общината за оказваната помощ и подкрепа, а Ваня Лачева запозна присъстващите с историята на клуба и спечелените награди и признание. Кукерите показаха своята хореография, в която главния акцент беше газенето с мечка. Заслужено кукерският клуб спечели първото място и  най-многото награди, следван от „Корона вирусът“, Баба Яга и Спайдер, и „Изворът на Белоногата“. Всички те получиха торти, лакомства и парични награди.

 При децата първа награда беше връчена на ловците, следвани от Маша и Мечокът, трета награда получиха Мечо Пух и Прасчо, а поощрителната беше дадена на Лепките. Наградените деца с кукерски маски и с индивидуални изяви получиха по една торта и парични премии. Вечерта на площад „Разкола“ се разгоря традиционният оратник, около който се събраха много мирковчани, вземайки и давайки си прошка.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930