МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

През изминалите 160 години читалищата в България са се превърнали в центърна националния дух и традиции и са станали носители на мисията да възпитават поколения българи. И днес те имат своето специфично място – да съхраняват отколешни традиции и непреходни духовни ценности, да обогатяват, да множат и постигат нови културни върхове. Затова днес се вглеждаме в миналото, анализираме настоящето и новите хоризонти на бъдещето, но винаги търсим корените, защото там е народната традиция.

Юбилея на духовните средища в България отбелязахме и в с. Буново на 26 ноември. Народно читалище „Светлина“ - с.Буново и  Народно читалище  Отец Паисий“ - с. Смолско обединиха усилия и с песен, танц и музикаподнесоха приятни мигове на своята публика. Заедно показахме, че не е трудно да се работи на полето на изкуството. Всичко това донесе много емоции на буновчани, които не пестяха аплодисментите си. Хора се люшнаха, песни се пееха, а багрите на националните костюми грабваха  очите и всичко това се завихряше в кълбо от удоволствие и наслада.

 

Гост на честването беше Цветанка Йотина - кмет на община Мирково, която с топли думи поздрави самодейци и зрители, и изказа възхищението си от инициативата и от факта, че тази заедност прави същността на празника значим. Поздрав към самодейците отправи и кметът на селото Николай Точев, който с дарение подпомогна организирането на празника.

Историческата справка за развитие на читалищната дейност през изминалите 160 години изготви историкът Анани Стефанов. Песните на Ненка Апостолова, Владимир Гинкулов, професионализмът на Димитър Петровски, голямата сърцатост на танцьорите и певците от с.Смолско, и бабитеХристина и Божана от с. Чеканчево, както местната певческа група „Соколов камик“, повдигнаха настроението, духа и самочувствието на всички в залата. Накараха ни да желаем още и още много подобни изяви.

Благодаря на всички участници!

Нека в крепко здраве да творят и множат народното ни богатство!

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728