МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

Тържествена  Благовещенска литургия беше отслужена на Йордановден в храм „Свети Димитрий” в село Мирково. Това е един от най-големите християнски празници.  С него се отбелязва светото кръщение на Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, когото християните почитат на следващия ден – седми януари.

По случай празника църквата беше посетена от много миряни, а службата се водеше от отец Николай Славчев. Той благослови християните и освети водата и поръси всички за здраве, както повелява традицията. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местия свещеник. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете, от която всеки може да вземе за вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

 

От ритуалните измивания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. След приключването на службата начело с църковните хоругви и една от най-старите икони в църквата, много мирковчани се отправиха към реката, където се хвърля кръста. Там въпреки снега и големия студ вече бяха дошли доста хора. Своето желание да се потопят в студената вода вече бяха изявили трима, но при реката те станаха шестима. Отец Николай хвърли кръста и смелчаците нагазиха във водата. След оспорвано търсене по дъното кръстът беше изваден от Христо Петров Асенов, който го целуна и го вдигна високо. Христо е завършил спортно училище, в момента е студент в Пловдив. Когато младежите се облякоха, те бяха наградени с парична сума от отец Николай, кмета на общината Цветанка Йотена и от членове на клуб „Традиция”. Най-голямата, естествено, получи Христо, за другите останаха поощрителните награди за смелостта. 

Смята се, че който се хвърли за кръста в реката, е благословен и ще бъде здрав през цялата година. На този специален ден отец Николай освети училищната сграда и директорския кабинет с новата му стопанка Марианна Горгорова.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728