МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

И в село Буново жители и гости се веселиха на Сирни Заговезни. Кукерският празник се проведе в двора на училището в съботния ден, поради участието на групата в неделя в град Пирдоп. Съставът, в който участват около 50 души, между които и деца, носи името Хурса, по думите на членове на групата – син на прабългарския бог Тангра.

Въпреки прогнозите за студено време, дъжд и сняг, настроението беше чудесно и в училището бяха дошли много гости от близо и далеч. Председателката на читалището Милена Петровска разказа за символиката на кукерските игри, за гоненето на злите сили, както и най-важните елементи в игрите. Това са женитбата на двама млади, традиционното заораване и засяване на мегдана, с което се цели да се оплоди земята и тя да почне да ражда, като всичко това се прави за здраве и берекет през годината.

 

Вечерно време се запалва сирнишкият огън, който се прескача за здраве. Тогава всички се веселят и и граят около него, а след неговото изгаряне всяко семейство взема главница, с която да запали печката у дома, за да бъде здрава и плодородна годината. През 2016 г., на 50-я юбилеен фестивал в Перник групата печели второ място за войвода и седмо място във вота на публиката. От 137 групи във фестивала тази година в Перник групата печели десето място при гласуването на публиката.

Групата се състои от поп и клисар, булка и младоженец, свекър и свекърва, войвода, кукери, мечкари с мечки, камилар с камила, щъркел и дявол. Освен това можеха да се видят маймуна, цигани, музиканти, пъдар и традиционния за буновчани „мазач”, чиято роля е да мазне със сажди всеки присъстващ. В кукерския клуб се включиха със своите изпълнения акордеонист, гъдулар, двама тъпанджии, в това число и кметът на селото Николай Точев.

Цялото представление по пресъздаването на обичая се изпълнява с много веселба, настроение и хумор, което прави емоцията запомняща се дълго време.  Маските на участниците са изработени от самите тях, в групата са събрани автентични народни носии от много краища на страната, което спомага за запазване на традиционното българско наследство. В игрите взе участие и най-малкият кукер – Иван Точев, който е само на две години, но кукерските игри вече са си в кръвта му. Сред гостите със своя позитивизъм се открои и холандката Анабел, която беше измолила бабите да й намерят престилка и кърпа с кенета, за да се присъедини и тя към празника.

Участниците в кукерските игри бяха наградени. Вечерта към веселбата около големия огън в двора на училището се присъединиха и англичани от къщата за гости, също очаровани от умението на българите да се веселят.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728