МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

За буновчани празничните дни продължиха и след националния празник,  с честването 4 март на храмовия празник на тяхната църква „Свети Теодор Тирон”. Смята се, че този светец пази християните от грехове.  В празничния ден на 4 март в храма беше отслужена тържествена света литургия от ставрофорен свещеноиконом хаджи Йордан Георгиев.

След водосвета празненството се прехвърли в двора на училището. Мероприятието е организирано  от община Мирково и от кметство Буново. Гост на празника беше и кметът на общината Цветанка Йотина, която поздрави местните жители с техния празник. Тя разказа интересни факти за историята на църквата, построена през 1843 г. и изографисана от двама зографи от Дебърско.

 

Изграждането на храма през този ранен етап свидетелства  за това колко будни, трудолюбиви  и духовно развити хора е имало тогава по тези земи.  Г-жа Йотина призова призова домакините си да бъдат смирени, но не примирени и да носят духа на християнството и българщината.  

Кметът на Буново Николай Точев изказа благодарност на всички  дарители за храмовия празник. Средствата за курбана, за богатата трапеза и за музикантите са осигурени от спомоществователи от Буново и от Мирково. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха жените от клуб „Мирковско хоро” и Етрополската духова музика. 

През цялото време настроението беше поддържано от прекрасните изпълнения на жените от клуба с ръководител Камелия Иванова.  Изиграха се много народни хора от всички етнографски области на България, а ръководителката често сама се хващаше на хорото. Музикантите от Етрополе показаха завиден репертоар и класа на професионалисти, което напълни очите, душите и сърцата на всички присъстващи с приятни и положителни емоции.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728