МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

Националният празник на България беше отбелязан тържествено и от жителите на община Мирково. Организатори на честването бяха община Мирково, ОУ ”Георги Бенковски”, кметство Буново и Народно читалище „Светлина ” в селото.

По традиция честването се проведе в църковния двор, където беше извършена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България мирковчани и руски воини. На празника присъстваха кметът и секретарят на общината Цветанка Йотина и Цвета Попова, председателят на ОбС Павел Данкин, общински съветници, административни служители, членове на  РК „Поп Недельо“, учители, ученици, мирковчани и гости на селото. Литературно-музикална програма изнесоха възпитаници на мирковското училище и тя предизвика сълзи в очите на мнозина от присъстващите.

 

Благодарствени думи към учениците отправи  кметът Цветанка Йотина. Тя изрази своето преклонение, гордост и признателност пред подвига на загиналите. Общинският съвет и общинска администрация направиха подарък на учениците от ОУ „Георги Бенковски” – портрети на Иван Вазов, Христо Ботев и Васил Левски, които да красят училището и да възпитават младото поколение с примера си.  На паметника на загиналите руски войници в двора на храма бяха поднесени венци от община Мирково, ОбС, „Геотехмин“, „Елаците-Мед”, „Геострой” и от Регионален клуб „Поп Недельо“ от Национално дружество „Традиция“. След поднасянето на венците и цветята от мирковчани, членовете  на родолюбивата организация отдадоха почит към загиналите със залп от автентични оръжия от времето на националноосвободителните борби.

Празничните събития се пренесоха в село Буново, където под звуците на националния химн на най-високия мост на Балканите беше издигнат тържествено българският трибагреник. Хората се отправиха към  руския паметник в селото, където самодейци от Народно читалище „Светлина” изнесоха богата литературно-музикална програма. В нея бяха стихове и песни изпълниха деца и възрастни членове на читалището.  Жените от певческата група поздравиха присъстващите с възрожденски и патриотични песни. На паметника бяха положени венци и цветя в знак на признателност и почит към освободителите.  

 

ПРА-ПРАвнук на генерал каталей

 

Поднесе цветя на мемориала на героя

След тържествената стрелба в памет на загиналите за свободата на България в с. Буново, честването на националния празник за членовете на РК „Поп Недельо“ – Мирково продължи с поднасянето на цветя пред паметника на руския генерал Василий Василиевич Каталей, загинал при село Бенковски. Специално за случая от София беше пристигнал пра-правнукът на генерала Иван Петров, с чието съдействие и с помощта на общината е възстановен мемориалът на неговия прославен предшественик.

Потомците на генерала са издирили мястото на гибелта на техния близък, свързали се с рода Карагеоргиеви, чийто дядо е поставил кръст на мястото и с общи усилия възстановили сегашния паметник. Гранитът за него е докаран специално от град Сандански от същия блок, от който е направен паметникът на братята Кирил и Методий в Рим.

Паметникът е възстановен през 2011 г., а мястото около него е благоустроено от служители на „Елаците-Мед“ и „Геотехмин“. Почит се отдава и на другия руски генерал Дмитрий Философов, който е ранен същия ден и по-късно умира. Руски войски са допринесли да се унищожи до край турската съпротива в този район, което ги е принудило командването им да продължат изтеглянето на техните части към Пазарджик.

Като допълнителна интересна информация Иван Петров посочи, че неговият прапрадядо е основател на клуб  „Трезвеник” и е бил началник свръзка, което за онова време е била висока длъжност в руската армия.  С групова стрелба и полагане на цветя на паметника от г-н Петров, Клуб „Поп Недельо“, „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, община Мирково и кметството в с. Бенковски, беше изразена почит към паметта на всички загинали за свободата на България преди 139 години.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728