МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 6 юли в Мирково се проведе традиционния за селото корбан, посветен на християнския светец Сисой. Новопостроеният параклис на светеца всяка година се оформя и допълва все повече с доброволни дарения. Тази година на храма е положена вътрешна мазилка, дело на Георги Георгиев. Специалисти в пирдопска фирма за мебели са изработили иконостаса.  Със съдействието на „Геотехмин” и „Елаците-Мед” за ръководител на украсата на параклиса е определен Йордан Динков, а неговото изписване е дело на младия художник Петър Пашов. 

Вече са готови четири икони. Те са изработени върху плат и са рисувани с маслени бои. Художникът е работил по иконите от първи юни до трети юли и е успял да свърши работа точно преди празника. На тях са изобразени Света Богородица с малкия Исус, Иисус Христос, Йоан Кръстител и Свети Сисой с младенец в ръцете. Предстои изписването със стенописите по тавана и стените, но това вероятно ще бъде след като привърши работата по изписването на параклиса „Света Петка”.

 

Художникът работи едновременно по зографията на двата храма, но поради неблагоприятните климатични условия, временно е преустановил дейността си. Пресъздаването на индивидуалните черти на светците е виждане на самия творец. Всеки от тях е със земни черти и собствена индивидуалност, далеч от представата за изпитите лица от някогашните икони, въпреки че каноните по тяхното изобразяване са спазени точно, като се пресъздава част от характера.  Проектът и изографисването на параклиса са дарение от „Елаците-Мед“. 

Празникът протече по традицията за такива събития. Хората идваха и палеха свещи на стария кръст и в новия параклис за здраве най-вече на децата, чийто покровител е светецът. Отец Николай Славчев извърши празничен водосвет и поръси със светена вода, след което освети и корбана, който се дава изцяло само от доброволни дарения и се ръководи от църковното настоятелство. На дошлите да почетат празника бяха осигурени и покрити с чадъри места за сядане. Осигурена беше скара, напитки и музика за присъстващите.

Веднага на следващия ден, след празника на Свети Сисой, вярващите християни в Мирково почетоха паметта и на Света Неделя. Нейният параклис е единственият, който се намира на територията на селото, и за неговата чистота и подредба се грижат две жени. Според преданията, описани и от патриарх Евтимий, Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия.

В параклиса се пази най-старата икона на Света Неделя, изработена от метал и намерена на мястото, където е построен той. Отец Николай Славчев отслужи празничен водосвет и поръси със светена вода най-напред децата, а след тях и всички дошли да почетат светицата. След водосвета от Елисавета Хрискова и от Божидарка Ангелова беше даден корбан за здраве на миряните.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728