МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

На 21 ноември учениците от ОУ „Георги Бенковски” в с. Мирково честваха Деня на християнското семейство. Инициатори и участници бяха учениците от втори и трети клас на училището под ръководството на учителката Соня Динекова. Официални гости на събитието бяха кметът Цветанка Йотина, секретарят на общината Цвета Попова, председателят на ОбС Павел Данкин, общински съветници, служители в общинската администрация, родители и учители.

Християнският празник е известен и с името Въведение Богородично,  защото на тригодишна възраст Дева Мария е въведена в Йерусалимския храм от родителите си, които я обричат на Бога. Празникът е познат и като Ден на православната християнска учаща се младеж, тъй като децата, представени на Бога, ще растат благочестиво в послушание към родителите си и ще бъдат възпитани в чистота на нравите. 

 

По традиция след църковната служба най-близките от семейството се събирали у дома около огнището на чаша вино, топла питка и вкусна гозба и празнували здравата връзка помежду си. Масата се оставяла нераздигната, за да може да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.  В този дух беше и подготвеното честване на празника. В пресъздадената семейна среда с огнището, наредената трапеза, облечените в носии членове на патриархалното семейство, всички очакваха най-старите да дадат тон на празника. Той протече с традиционната молитва, раздаване на топла питка, изява на най-малките членове на фамилията и демонстриране на семейните ценности. 

Децата пяха, рецитираха и показаха най-доброто от себе си пред гостите. Накрая те бяха сърдечно поздравени от Марианна Горгорова, временно изпълняваща длъжността „Директор“ на училището и от кмета на общината Цветанка Йотина, която им подари голям букет и лакомства, с които да се почерпят учениците. За пореден път общината показа загриженост към колектива на училището и своето отношение към възпитаването им в духа на традиционните семейни ценности.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930