МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

На 27-то издание на Международния фестивал „Сурва 2018“ в гр. Перник, проведен от 26 до 28 януари тази година, беше присъден златен медал за маска в категорията „Деца” на Надежда Козарова от Кукерски клуб Мирково. Не само за нея, но и за цялата мирковска община тази награда е едно голямо признание. Участието на двата кукерски клуба от общината – мирковският и „Хурса“ от с. Буново, остави отлично впечатление от страна на  журито, фотографите и публиката.  В крайното класиране от 105 явили се кукерски клуба представителите на Мирково са на пето място, а тези от Буново са на седемнадесето. За тези два клуба с кратка история на съществуването си това е постижение.

По повод заслужения златен медал се срещнах с Надежда Козарова и тя разказа за представянето и участието си в мирковския клуб, който поддържа традицията на маскарадните игри и народния обичай Сирни заговезни.

 

За наградата си тя научила от своята майка в понеделник – 29 януари. А на нея са и се обадили от общината, като я поздравили за наградата на нейната дъщеря. За Надежда това високо отличие било изненада, естествено, че се зарадвала, а и всички вкъщи й се радвали. Възпитаничката на Х Б клас на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп получила много поздравления и възторжени, емоционални поздрави и от своите връстници и съученици.

„Когато минахме с клуба пред журито, дойде едно момче и ме попита за трите ми имена, на колко съм години и от къде съм. Попитах защо се интересува, а той каза, че от журито го изпращат. Тогава си помислих, че вероятно ще получа някаква поощрителна награда. Въобще не съм очаквала такова отличие.“ – спомня си Надежда Ангелова.

Маската, с която се представила на фестивала в Перник е изработена от баща й преди време. В Перник Надежда я показва едва за втори път. През 2017 се явила с нея на представяне на кукерските клубове в гр. Ямбол, а сега, на Международния фестивал тя й донесла златното отличие.

Надежда Козарова обяснява, че от малка се облича в народни носии и обича да се маскира, което повече й харесва. И категорично заявява, че полученото признание я стимулира да продължава да се изявява в кукерските обичаи и игри. Пожелаваме й успех.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930