МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

На 27-то издание на Международния фестивал „Сурва 2018“ в гр. Перник, проведен от 26 до 28 януари тази година, беше присъден златен медал за маска в категорията „Деца” на Надежда Козарова от Кукерски клуб Мирково. Не само за нея, но и за цялата мирковска община тази награда е едно голямо признание. Участието на двата кукерски клуба от общината – мирковският и „Хурса“ от с. Буново, остави отлично впечатление от страна на  журито, фотографите и публиката.  В крайното класиране от 105 явили се кукерски клуба представителите на Мирково са на пето място, а тези от Буново са на седемнадесето. За тези два клуба с кратка история на съществуването си това е постижение.

По повод заслужения златен медал се срещнах с Надежда Козарова и тя разказа за представянето и участието си в мирковския клуб, който поддържа традицията на маскарадните игри и народния обичай Сирни заговезни.

 

За наградата си тя научила от своята майка в понеделник – 29 януари. А на нея са и се обадили от общината, като я поздравили за наградата на нейната дъщеря. За Надежда това високо отличие било изненада, естествено, че се зарадвала, а и всички вкъщи й се радвали. Възпитаничката на Х Б клас на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп получила много поздравления и възторжени, емоционални поздрави и от своите връстници и съученици.

„Когато минахме с клуба пред журито, дойде едно момче и ме попита за трите ми имена, на колко съм години и от къде съм. Попитах защо се интересува, а той каза, че от журито го изпращат. Тогава си помислих, че вероятно ще получа някаква поощрителна награда. Въобще не съм очаквала такова отличие.“ – спомня си Надежда Ангелова.

Маската, с която се представила на фестивала в Перник е изработена от баща й преди време. В Перник Надежда я показва едва за втори път. През 2017 се явила с нея на представяне на кукерските клубове в гр. Ямбол, а сега, на Международния фестивал тя й донесла златното отличие.

Надежда Козарова обяснява, че от малка се облича в народни носии и обича да се маскира, което повече й харесва. И категорично заявява, че полученото признание я стимулира да продължава да се изявява в кукерските обичаи и игри. Пожелаваме й успех.

 

 

 

Ноември 2022
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930