МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

С очаквано вълнение буновчани посрещнаха традиционния кукерски карнавал. Той беше осъществен по инициатива на Кметство Буново, съвместно с читалище „Светлина”, на 17 февруари.

В двора на ОУ „Васил Левски” още от предишния ден беше направена клада за характерните за обичая оратници, свързани с отбелязването на „Сирни Заговезни“.  Дългоочакваният празник беше събрал млади и стари, а основната част от него беше осъществена от Кукерски клуб „Хурса”, с ръководител Станислав Струмин. Приветствени думи за празника и прошка поиска кметът  на Община Мирково Цветанка Йотина. Тя подари живи цветя на председателя на  читалището Милена Петровска. На председателя на кукерския клуб г-жа Йотина връчи грамота и парична награда във връзка с успешното представяне на клуба на кукерския фестивал „Сурва 2018” в Перник, за което вече писахме.

 

С кукерските празници народът ни прогонва злото с помощта на страшните маски и звъна на чановете  и хлопките. С този обичай се отбелязва и новото начало и очакването на пролетта в жизнения цикъл на природата. С представените народни ритуали  като заораването, сеитбата, сватбата и раждането на новия живот, се пожелава здраве и берекет през  новата година.

В карнавала взеха участие много кукери, като всеки се беше постарал да си приготви оригинален костюм. Специално жури определи победителите, за всички участници бяха осигурени награди.  Вечерта по тъмно в двора на училището беше запален голям огън, около който до късно през нощта хората пяха, играха и се веселиха. На „Сирни Заговезни“ се поставя началото на 40-дневният Великденски пост, който предшества и най-големият християнски празник – Възкресение Христово.

На 18 февруарии на площада „Съединение” пред читалище „Христо Ботев” в Община Антон се състоя народният празник „Сирни Заговезни“.

По традиция на този ден кукерите гонят злото от земята със своите страшни маски и шумни звънци. За присъстващите на обичая беше интересно представянето на сценки на отделни моменти от книгата „Невидими нощни гости”, в които се разказва за митологията на самодивите, караконджулите и змейовете.

Главните герои от сценичната интерпретация бяха представени от ученици в село Антон. За участниците бях осигурени награди, предоставени по решение на Общинския съвет от Община Антон.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930