МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

С очаквано вълнение буновчани посрещнаха традиционния кукерски карнавал. Той беше осъществен по инициатива на Кметство Буново, съвместно с читалище „Светлина”, на 17 февруари.

В двора на ОУ „Васил Левски” още от предишния ден беше направена клада за характерните за обичая оратници, свързани с отбелязването на „Сирни Заговезни“.  Дългоочакваният празник беше събрал млади и стари, а основната част от него беше осъществена от Кукерски клуб „Хурса”, с ръководител Станислав Струмин. Приветствени думи за празника и прошка поиска кметът  на Община Мирково Цветанка Йотина. Тя подари живи цветя на председателя на  читалището Милена Петровска. На председателя на кукерския клуб г-жа Йотина връчи грамота и парична награда във връзка с успешното представяне на клуба на кукерския фестивал „Сурва 2018” в Перник, за което вече писахме.

 

С кукерските празници народът ни прогонва злото с помощта на страшните маски и звъна на чановете  и хлопките. С този обичай се отбелязва и новото начало и очакването на пролетта в жизнения цикъл на природата. С представените народни ритуали  като заораването, сеитбата, сватбата и раждането на новия живот, се пожелава здраве и берекет през  новата година.

В карнавала взеха участие много кукери, като всеки се беше постарал да си приготви оригинален костюм. Специално жури определи победителите, за всички участници бяха осигурени награди.  Вечерта по тъмно в двора на училището беше запален голям огън, около който до късно през нощта хората пяха, играха и се веселиха. На „Сирни Заговезни“ се поставя началото на 40-дневният Великденски пост, който предшества и най-големият християнски празник – Възкресение Христово.

На 18 февруарии на площада „Съединение” пред читалище „Христо Ботев” в Община Антон се състоя народният празник „Сирни Заговезни“.

По традиция на този ден кукерите гонят злото от земята със своите страшни маски и шумни звънци. За присъстващите на обичая беше интересно представянето на сценки на отделни моменти от книгата „Невидими нощни гости”, в които се разказва за митологията на самодивите, караконджулите и змейовете.

Главните герои от сценичната интерпретация бяха представени от ученици в село Антон. За участниците бях осигурени награди, предоставени по решение на Общинския съвет от Община Антон.

 

 

 

Ноември 2022
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930