МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

За втора поредна година самодейците от читалище „Отец Паисий” в с. Смолско възпроизвеждат народния обичай „Кумичане“ под ръководството на своята млада и талантлива ръководителка Цветина Грамова. Това е пролетен празник, в който момичетата показват своята готовност да станат невести.

Обичаят „Кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая.  Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за „Кумица“ и тя повежда моминското хоро към своята къща. Мома, която не е лазарувала, не може да се задоми.

 

Празничното шествие от самодейци тръгна от читалищната сграда с лазарски песни под съпровод на гъдулка, гайда и тъпан. На площада самодейците завъртяха народни хора, изпълниха няколко местни автентични лазарски песни и продължиха към  реката  под селото.  По пътя лазарките бяха спирани от жени, излезли да ги даруват с яйца и дребни вкусотийки. През целия път песните и свирнята огласяха улиците и поляните. 

Наложи се участниците в обичая да бъдат превозени през придошлата река с джипове. В местността „Топлика“ жените завързаха люлка и я окичиха с китки пролетни цветя. Момците залюляха люлката с девойките, а после всички бяха благословени и надарени според обичая. Всичките тези действия бяха съпроводени с лазарски песни и народни хора. Кулминацията в обичая беше пускането на венчетата в реката. Те бяха поставени върху бухалка, покрита с кърпа и оставени да отплуват свободно по реката.  „Кумица” между момите тази година стана Мариета  Панчева.  

След като момичета се налюляха на завързаната и украсена люлка, дойде време и за обяд. Самодейците отново се бяха погрижили масата да бъде отрупана богато. Веселието продължи с игри и гоненици на момите и момците по околните ливади, с песни и хора от по-възрастните.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930