МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 26 май фирма „Средногорска роза” село Буново направи Ден на отворените врати. Фирмата се занимава с преработка на маслодайна роза и диворастящи маслодайни култури, с производство и продажба на етерични масла и флорални води. Собственик на фирмата е Владимир Стоянов, управител – Вера Илиева, а технолог е Боян Станчев. Освен постоянния състав, фирмата наема сезонни работници, като техният брой варира всяка година между 50 и 80 човека.  Розовите масиви се разпростират на 200 дка, а маслодайната роза е от известния сорт „Роза Дамасцена“ от Сирия. В България розовите храсти намират най-благоприятни условия за тяхното развитие.

 

Розите виреят най-добре в подбалканските полета, където въздухът е влажен през нощта и сух през деня. Колкото планината е по-близо до розовите насаждения, толкова е по-добре, защото се събира много влага, а тя е подходяща за натрупване на етеричните масла.  Фирмата развива своята производствена дейност от много години, но за пръв път отваря врати за хора, искащи на място да се запознаят с нейното производство. Технологът Боян Станчев посрещаше всеки, влязъл в цеха и започваше увлекателно да разказва за прочутото българско розово масло. От него научихме, че  един литър се произвежда от около 3 – 3.5 тона цвят. Всички произвеждани от фирмата продукти са със сертификати за био, но за жалост продукцията не се търси в България и затова за реализирането им основно се разчита на китайския пазар.

Розовият цвят осигурява работа на временно заетите само за около месец, дори и по-малко, а работещите през останалото време добиват ценните масла. Трудността при този вид производство идва от това, че все още няма машини за бране на рози, както и за окопаване на розовите храсти. Има машини за торене, за пръскане и за окопаване на междуредията, но не и около самите храсти. Самата дестилация на розовото масло е тройна. Водата в този процес се добива от собствен водоизточник и е тройно дестилирана, което я прави много по-полезна при поливането от чешмяната. Загряването става с дърва, което също е свързано с биопроизводството. Цената, която берачите получават за своя труд за килограм рози, варира според качеството на набрания цвят между 2.00 и 3.50. Тази цена удовлетворява берачите, защото в района на Карлово, тя е паднала до 1 лев, затова бяха организирани протести на розоберачите.

През деня на отворените врати посетителите можеха да разгледат всяко местенце от розоварната, да видят мострите на предлаганите продукти, произвеждани във фирмата и ако желаят, да направят поръчки.  На пазара се предлагат флорални води от роза, мента, жълт кантарион и лавандула. Освен прочутата розова вода, се предлагат продукти от див пелин и мащерка. В производствената листа са включени тоалетни води, парфюми, гелове, кремове, перли и други. Фирмата е спонсор на читалище „Христо Ботев” Мирково при различни негови изяви.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930