МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

По интересен начин бе отбелязана 110-та годишнина от обявяването на Независимостта в Търново на 22 септември. По инициатива на Светослав Готев в гр. Пирдоп бе организирано възпроизвеждане на част от събитията през 1908 г., при които княз Фердинанд спира княжеския влак на гара Трапезица на старата българска столица и прочита Манифеста за провъзгласяване на Княжество България за царство.

Група деца и ученици, придружавани от родители, се качиха на гара Златица на бързия влак София – Бургас и слязоха на гара Пирдоп, където бяха посрещнати с питка и чубрица от още участници във възстановката. Първи на перона слезе от железопътната композиция Роби Василев, в ролята на княз Фердинанд, облечен в мундир с еполети на раменете. Заедно с него, пътуващите деца, представляващи българското правителство от онова време, с цилиндри на главите, се наредиха пред българското знаме.

 

Образувано бе шествие начело с националния флаг, което тръгна от гара Пирдоп и се придвижи по улиците на града до площад „Тодор Влайков“, а оттам до храм „Св. Успение Богородично“. По пътя си участващите в дефилето раздаваха български знамена на жителите на Пирдоп, които срещаха. В двора на църквата Роби Василев – княз Фердинанд, прочете манифеста за обявяване на Независимостта. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи молебен за здраве и просперитет на пирдопчани и целия български народ, прозвуча и тържествен звън от църковните камбани.

За мястото и значението на Деня на Независимостта в българската история говори Светослав Готев. Членове на клуб „Поп Недельо“ от Национално дружество „Традиция“ – с. Мирково възпроизведоха гръм с черешов топ и залп с автентични оръжия от времето на Възраждането.

На тържеството присъства и Валентина Василева – председател на Единната народна партия у нас. Направена бе снимка за спомен от събитието, като бе изразено намерение възстановката да се организира и в следващите години на този ден в града.   

 

 

 

Юни 2021
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930