МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 По инициатива на 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, с подкрепата  на отдела по образование към Посолството на  Кралство Испания, Института „Сервантес“ и кмета на Столичен район „Оборище“ преди десет години започва Музикалният фестивал „Abanico“ (Ветрило). Всеки изпълнител от страната може да вземе участие в неговите три раздела: вокален, инструментален и танцов конкурс. Журито е международно, различно за отделните категории и раздели. Първите издания са за песни на испански език, но постепенно категориите се разрастват и сега има и конкурси за изпълнение на песни и на другите романски езици - френски, италиански, португалски, румънски, а също и световни поп хитове, разказа за в. „Регион“ музикалният педагог Марияна Върбанова. 

 Под нейно ръководство вокална група от гр. Пирдоп спечели първо място на конкурса през 2017 г. Поради епидемичната обстановка у нас, тази година конкурсът се е провел онлайн, като участниците е трябвало да изпратят свои изпълнения, записани на видео. Г-жа Върбанова заяви, че подготовката на нейните възпитаници за представянето им е била много трудна, защото работата с микрофон, а и самите репетиции е почти невъзможно да се провеждат онлайн. „Въпреки трудностите успяхме да подготвим по две песни с две момичета от пети клас и да участваме. Мирена Василева от 5 „А“ клас се яви с испанската песен „Memoria de una vieja cancion“ (Спомен за една стара песен) и „Зелената стара чешма“, а Росица Панова от 5 „Б“ клас подготви „Tren del cielo“ (Небесен влак) и „Молитва“. Това беше първи сблъсък на момичетата с испанския език, но се справиха чудесно. Конкуренцията беше изключителна, даже имаше участници от Куба, на които това е роден език. В категория „Песни на испански език“ нашите певици спечелиха дипломи, а в категория „Световен поп хит“ те си поделиха второто място“, сподели тяхната ръководителка. 

 Марияна Върбанова изрази благодарности към своите възпитанички за усърдието, ентусиазма и удовлетворението, с което са я възнаградили с участието си в този конкурс. Тя сподели очакванията и надеждата си, че талантливите момичета ще продължат със завладяването на нови сцени. 

 В същия конкурс, но представяща читалище „Напредък“ града, с песен на испански език е участва третокласничката Ева Ганчева. Тя се е изявила с  песента „Peligroso amor“ (Опасна любов) на чилийската суперзвезда Мириам Ернандес. В категорията „Световен поп хит“ е представила песента на Лили Иванова „Амазонка“. Ева Ганчева е завоювала втора награда за изпълнението на българската песен и  трета – за песента на испански.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930