МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Представителна група на Община Пирдоп, водена от кмета Ангел Геров и председателя на общинския съвет Васил Кафеджиев, на 1 юни изрази почитта си пред паметта на оперната певица Христина Морфова, чийто бюст-паметник се намира в източния край на града, до Подбалканския път.

 Както е известно, на същата дата през 1936 г. тя се прибира с открит автомобил след концерт в село Баня, Карловско към столицата. Поради лошото време и повреда на колата, на това място става катастрофа и превозното средство се преобръща в близкото до завоя дере. Христина Морфова загива, а след няколко дни от произшествието от получените травми умира и друга нейна спътничка в пътуването.

 Корепетиторът на певицата – Людмила Прокопова, поръчва на българския скулптор Миладин Миладинов от град Казанлък да изработи бюст – паметник на известната оперна прима. През 1941 г. той е готов, но поради военната обстановка не е поставен на мястото на гибелта й. Това става едва през 1955 г. в присъствието на Прокопова. Днес той се съхранява в музей „Луканова къща“, а на постамента е монтирана отливка от него, изработена от бетон.

 В деня на 85-годишнината от гибелта на Христина Морфова за нейния житейски и творчески път говори музикалният педагог и общински съветник Марияна Върбанова. Нейни възпитаници от СУ „Саво Савов“ посветиха на българската оперна прима две свои песенни изпълнения. Кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Васил Кафеджиев и кметът на Кметство Душанци Златка Кънева поднесоха венец и цветя на паметника на Българския славей.

 По традиция, малко по-късно ръководителите на общината и представителите на ОбА поднесоха цветя на паметната плоча на Димитър Ночев, намираща се улица „Стефан Стамболов“, на мястото, където е бил неговият роден дом. Ботевия четник в началото на месец юни 1876 г. достига до Пирдоп и се укрива в бащината си къща. След предателство е арестуван и отведен в София, където е изправен пред турския съд. Освободен по дадената амнистия, живее в града. След освобождението е полицейски пристав, председател на Постоянната окръжна комисия – София и народен представител два мандата. От трибуната на Парламента защитава правата на своите другари по борба, на които държавната администрация отказва да подкрепи за заслугите им за Отечеството да преживеят спокойно и достойно своите старини.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930