МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На християнският празник Богоявление – Йордановден, 6 януари, в гр. Пирдоп се постави начало на нова традиция. Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст се състоя на моста над река Славци, при кръстовището на едноименната улица с ул. „Бобьовица“. Хубавото време позволи на множество пирдопчани да присъстват на обичая, за който от общинската администрация бяха направили специален бент и вир в коритото на реката, а на желаещите се предлагаше греяно вино. Прочети още...
   |   

 На 21 ноември в празничния календар на българите се отбелязва Денят на християнското семейство. Българската православна църква същия ден чества Въведение на Пресвета Богородица в храма.

 В храм „Свето Успение Богородично“ – Пирдоп, тържествената служба започна в 8 часа сутринта и продължи два часа. Тя бе водена от отец Антоний Марчев, а песнопенията изпълни богослов Иван Бръмбаров.

 Църковното настоятелство се беше подготвило за двата празника, украсена бе и елха за евентуалните малки гости на църквата, но такива няма, каза презвитера Надка Бръмбарова. Единици бяха тези, които се черкуваха в неделния ден, присъствайки на светата литургия.

 Отец Антоний Марчев прочете житието на Пресвета Богородица, припомняйки, че когато тя навършила три години, родителите ѝ Йоаким и Ана довели малката Мария до Йерусалимския храм и я поставили на първото стъпало. За изненада на всички, без да бъде подкрепяна от никого, тя изкачила петнадесетте стъпала, стигайки до най-горното, а първосвещеник Захария я въвел в храма.

 Присъстващите на тържествената служба, си запалиха свещи и се помолиха пред чудотворната икона Света Богородица с младенеца в пирдопската църква за свое и на близките си здраве и благополучие. На желаещите да се причестят отец Антоний раздаде и нафора.        

 

 

 

Януари 2022
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31