МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 2 март в с. Душанци се състоя честване на националния празник на Република България. Пред присъстващите жители на селото деца самодейци от читалище „Светлина“ поднесоха емоционален и въздействащ музикално-поетичен рецитал за 144 години от освобождението ни от петвековното османско владичество. Той бе подготвен от кмета Златка Кънева, която поздрави душанчани в навечерието на 3 март.

 Това е най-заветната дата в новата българска история, каза г-жа Кънева. – Защото е празник на изстраданата от мъките на народа ни свобода. На 3 март народът ни стои на колене пред подвига на руските, румънските, финландските и другите войни, пред саможертвата на българските опълченци, воювали рамо до рамо с тях, за да я има България днес. Този ден напомня за скърцащото перо на Отец Паисий и светлината на една вощеница в малка манастирска килия, възродили и подтикнали дедите ни към борба срещу тиранина и извикана за живот надежда на българина“, подчерта Златка Кънева. Кметът на Кметство Душанци припомни за делата на Раковски, себеотрицанието на Левски, за огнените революционни стихове на Христо Ботев. „Днес, 144 години след паметните събития ние отново преоткриваме свободата като най-висша ценност. Тя е символ на достойнството ни като народ и нашата отговорност пред бъдещето!“ – заяви Златка Кънева.

 В знак на поклон пред героите, дали живота си за свободна България Златка Кънева и председателят на настоятелството на читалище „Светлина“ Кристина Петкова поднесоха венец от свежи цветя на паметника на Тодор Душанцалията и жителите на селото, дали най-скъпото – живота си, в Априлското въстание и войните за обединение и отстояване неприкосновеността на българските граници.

 Децата самодейци рецитираха с вълнение стихове на български поети, на фона на възрожденски и патриотични песни. Накрая девойките развяха националния флаг, изразявайки своята и на присъстващите на честването жители на село Душанци уважение и почит към всички, загинали за свободата на Отечеството ни.  

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930