МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 6 март на площад „Скалата“ в Пирдоп десетки жители на града присъстваха на представянето на обичая Сирни Заговезни от самодейци от Клуб за автентичен фолклор и народни танци „Илинден“, с ръководител Илиян Николов. С традиционния ден за даване и искане на прошка от близки и приятели, се поставя началото на най-продължителния пост през годината.

 Празникът започна с народни хора, изпълнени от самодейците от читалище „Напредък“. Кметът на общината Ангел Геров поздрави пирдопчани, като даде и поиска прошка от тях. Той пожела на всички здраве, мир и много кураж, и да са леки и спокойни дните им до настъпването на Великден.

 Илиян Николов и Дора Пенева в ролите на домакини на представянето на обичая, посрещнаха няколко деца, пожелали да се включат в ритуала за „ламкането“ на парченцето халва. Кметът г-н Геров завъртя колелото с навързани на червен конец парченца от сладкото лакомство, а множество малчугани с усърдие се опитваха да ги уловят с устни. За всеки успех получаваха от него шоколад.

 Малко след това голям обреден огън лумна на площад „Скалата“, запален от кмета Ангел Геров и Илиян Николов. Самодейци и присъстващи на представянето на обичая Сирни Заговезни се наловиха на народното хоро. На желаещите от общинската администрация раздаваха по чаша греяно червено вино, а веселието продължи до късно вечерта с изразяване от мнозина на пожелания за леки пости.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930