МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 През нощта във вторник – 10 ноември, пожар е избухнал на сметището за строителни отпадъци край гр. Пирдоп, заяви кметът Ангел Геров по време на редовната месечна средства с представители на регионалните медии. Сигналът за пожара е подаден от граждани на дежурните в ОбА, а към 20:45 часа вечерта е бил уведомен от тях, уточни той. Веднага на мястото са пристигнали дежурната смяна огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметът Геров и са започнали гасене, тъй като е имало опасност от разрастване на пламъците към терени с дървесна растителност. Огънят е локализиран, за да не се разразява към полето и акациевата горичка на запад от сметището. Прочети още...
   |   

 За трета поредна година в град Копривщица се проведе традиционният вече Ден на копривщенския брабой (картоф) – най-разпространената култура, отглеждана от местните жители. Водещи на тържеството бяха Марияна Цолова и Димитър Кунчев. Финансова помощ на фестивала оказа Община Копривщица, а организатори на празника бяха „Коопинвест“ ООД, „Агро вестник“, който отразява събитието, фирмите „Новоселска гъмза“ – Видин, „Млечни продукти“ – Ведраре, на Радослав Козлеков и Радослав Йовков, Светослав Славов от копривщица и много месни картофопроизводители.

 За доброто настроение на многобройните гости на празника се погрижиха омайните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с диригент Валентин Петков, Детски танцов състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова и завладяващите стари местни народни песни на „Копришки бисери“, с художествен ръководител Иванка Личева.

 Работниците от Домашния социален патронаж във възрожденския град предлагаха на гостите безплатни порции пържен картоф, осигурен от копривщенските земеделци. Под специални шатри бяха изложени кулинарните изкушения на сръчните копривщенки. Те бяха оценявани от жури, съставът на което бе от членове на екипа от „Агро вестник“. То определи в категорията „Любители кулинари“ първо място за „Картофена соната“ на Елена Чумпова – черно пиано, украсено с много цветя. Светлана Горанова с „Копривщенската разядка“ бе класирана на второ място, а  картофената торта на Донка Нейкова заслужи от журито трето призово отличие. Поощрителната награда отиде при Василка Петкова за мармалада й от картофи.

 В категорията професионални кулинари се представиха ресторантьорите от „Тодорини къщи“ с кортофено плато  и механа „Под старата круша“ – с копришкия брабойник. Прекрасните рисунки и произведения от картофи, изработени от малчуганите на Детска градина „Евлампия Векилова“ и учениците на СУ „Любен Каравелов“ предизвикваха вниманието на гостите на специалния щанд пред старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Техните автори бяха наградени от Община Копривщица.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031