МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

И в златишкото село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на Светия кръст в ледените води на река Тополница на Йордановден. На обичая присъстваха много жители и гости на бунтовното село, кметът инж. Николай Лилов, местни културни дейци, общественици. Ритуалът се организира съвместно от кметството и църковното настоятелство, със съдействието на читалище „Оборище”.

Отец Ангел от град Панагюрище, настоятел в местния храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, отслужи тържествена света литургия, а след това и водосвет. Със светената вода той поръси всички за здраве и благодат през настоящата нова 2019 година.

 

На брега на реката и мостът, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на древното тайнство. Сред тях бяха осем млади мъже, които се осмелиха да нагазят в ледените води на река Тополница, за да извадят светия кръст. Дойно Домусчиев, Александър Стоименов, Николай Миндилов, Иван Домусчиев, Цветелин Домусчиев, Стефан Петров, Петко Лазаров и Недко Ангелов без да се притесняват от минусовите температури изсипалия се същата сутрин януарски сняг, развяха българския трибагреник и изиграха мъжко богоявленско хоро.

За втора година, по идея на Ненка Узунова – библиотекар в читалище „Оборище”, младите мъже, облечени в народни носии, тръгнаха от храма „Св. Георги” с хоругвите към реката, където да се извършва ритуалът. Най-напред Светия кръст беше открит от Цветелин Домусчиев. При повторното хвърляне късметът го споходи отново, а при третия опит, кръстът се озова в ръцете на Петко Лазаров. Заслужено всички участници получиха много аплодисменти и поздравленията на своите съселяни, които се възхищаваха на смелостта на младите мъже. За победителя имаше парична награда и бутилка алкохолна напитка от кметството в село Петрич.

Кметът инж. Николай Лилов изрази задоволството си, че традицията в селото се съхранява, като благодари на осмината мъже за тяхното уважение и почитане на Йордановден. С приповдигнато настроение служителите на петришкото читалище заявиха, че традицията се запазва благодарение на младите хора в село Петрич.

 

 

 

Януари 2023
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031