МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

В слънчевото утро на 23 март група туристи от ТД „Свищи плаз - 2013“, гр. Златица, потеглихме от двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ към Стара планина, която ни посрещна с песен на птици и свеж ветрец. На първия заслон във вилна зона „Черешака“ направихме кратка почивка и се освежихме с бистрата, студена вода от извора „Свети Георги“.

Колоната се водеше от председателя Здравко Тодоров, а ученици от осми и девети клас носеха знамената на България и на туристическото дружество.  Нашият планински водач – Стоян Зяпков, предизвика жив интерес с пускането на дрон, който заснемаше различни моменти от похода. Пътеката ни водеше последователно през заслоните към „Дюлова поляна“. Въпреки разнородния състав (най-малките туристи бяха от пети клас) успешно пристигнахме в местността „Старата бачия“ след продължително изкачване по стръмния склон и няколко подхлъзвания на ланската шума.

 

Около мраморната плоча направихме по-продължителна почивка. Един от доайените на туристическото движение в Златица и отличен познавач на историята на родния край – Борис Гечев, ни разказа за паметното събитие: на това място на 20  юли 1867 г. са се срещнали четите на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски,  и четата на Филип Тотю. Изненадана в ранното утро, турската потерия загубила сражението. След години на поляната са намерени и съхранени в музея, останалите от битката куршуми, но днес  тя беше покрита с килим от пролетни цветя.

Най-после дойде моментът за търкаляне на питките. Някои от тях отидоха чак в дерето под „Дюлова поляна“, но въпреки това децата ги догониха. Всички се подредихме около богата трапеза. След тричасовия туристически преход споделените комати от питките бяха много вкусни.

Преди да напуснем красивата местност, изчистихме целия район от разпилените наоколо отпадъци от предишни посетители. Събрахме няколко чувала, които туристите носиха на смени до най-близкия контейнер в града. На всеки от заслоните поставихме табели, приканващи планинарите да опазват природата.

Хубавото време, първите пролетни цветя и приятните разговори по пътя ни заредиха с много положителни емоции.

Създадената връзка, породена от разговори и споделеното преживяване между деца и възрастни, е гаранция, че историческите събития ще останат в народната памет и ще се предават в поколенията.

 

 

 

 

Януари 2023
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031