МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 5 и 6 юни – четиридесет дни след Великден, на празника Свето Възнесение Господне, известното Спасово кладенче в местността „Санта Алан над гр. Златица, бе посетено от много хора. Параклисът в манастирския комплекс чества храмовия си празник.

Тържествата тук се организират във вечерните часове в сряда и продължават в четвъртък през целия ден. Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев сподели, че обилен дъжд се изсипал над местността в сряда – вечер, но въпреки това, най-ревностните миряни, които винаги почитат празника, участвали в литургията. В четвъртък още от рано свещеникът започна тържествената служба, а множеството хора, спазващи традицията, не пропуснаха да се измият с лековитите води на Спасовото кладенче. И в този ден не се размина без дъжд – кратък, но обилен порой се изсипа отново над местността.

 

Сред гостите на празника бяха кметове от съседни общини, жители на селищата от региона, множество златичани, които всяка година на Спасовден пристигат тук, за да си запалят свещ за здраве и благоденствие, да получат благослов от предстоятеля на храма и да си вземат от светената вода.

Църковното настоятелство и майстор-готвачът Филатка Рашева и нейните помощнички се трудиха усърдно, за да стане традиционната гозба вкусна и навреме. Осем овце бяха жертвани на Свето Възнесение Господне. Благодарност отец Йордан отправи към колачите Гроздан, Георги Йорданов и Стоян Ранчев, които изпълниха ритуала. По две осигурили църковните настоятели и Общински съвет – Златица, дарения направили, както всяка година Станко Метанов и Цветелин Кънчев, една закупила презвитера Надка и др.

До късно след обяд не спря върволицата от хора към изворчето и местността, а освен от ароматния и вкусен жертвен курбан, всеки, които пожелаеше да си похапне сред природата, се възползва от изобилието скара, пиво и безалкохолни напитки. За децата лакомствата бяха най-различни, не липсваха и изделия за дома и играчки, предлагани от пътуващи търговци.   

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728