МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 През нощта във вторник – 10 ноември, пожар е избухнал на сметището за строителни отпадъци край гр. Пирдоп, заяви кметът Ангел Геров по време на редовната месечна средства с представители на регионалните медии. Сигналът за пожара е подаден от граждани на дежурните в ОбА, а към 20:45 часа вечерта е бил уведомен от тях, уточни той. Веднага на мястото са пристигнали дежурната смяна огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметът Геров и са започнали гасене, тъй като е имало опасност от разрастване на пламъците към терени с дървесна растителност. Огънят е локализиран, за да не се разразява към полето и акациевата горичка на запад от сметището. Прочети още...
   |   

Финал на проявите, посветени на Деня на Златица тази година, постави възстановката на българска сватба по мотиви от романа на Антон Дончев „Време разделно“. На 9 юни, на поляните близо известното Спасово кладенче, над 100 членове на клубове от Национално дружество „Традиция“ направиха българска сватба по традициите сред народа ни от Възраждането.

Сценарият и режисурата на спектакъла, наблюдаван от десетки жители на гр. Златица, региона и страната, бяха на организатора на родолюбивата и патриотична проява Явор Ангелов и Веселин Рогачев, който чете и текста. Възстановката се организира по инициатива на общинското ръководство и кметът инж. Магдалена Иванова, която бе сред зрителите със своя екип, сподели, че намерението на местната власт е да стане традиция.

 

Събитията пренесоха публиката в далечната 1815 г., в едно балканско българско село. Младите Райна и Манол и техните близки организират голяма сватба. Агарянинът на близкия чифлик – Караибрахим, обаче, иска красивата българка за себе си. Със своите гавази той пристига в разгара на тържеството, прекъсвайки сватбата. Нареждането му е мъжете да бъдат погубени, а жените – откарани в чифлика. От близката гора, обаче, на поляната смело настъпват хайдутите от чета, която е закрилник на поробените българи и смущава дните на мюсюлманина. Турците са победени и сватбата продължава.  

Спектакълът бе реализиран от Сдружение „Хайдути“, клубовете от Национално дружество „Традиция“ – „Единение“ – София, „Родолюбие“ – Пловдив, „Поп Недельо“ – с. Мирково, от гр. Копривщица, Сдружение „Всички на мегдана“, Клуб „Росалии“ – Петрич, самодейци от фолклорните състави „Средногорци“, със специалното участие на Голямоконарската чета „Съединение“ и др. Декорът на поляна е дело на Димитър Богданов и бригада от гр. Златица.

За участниците в събитията имаше много снимки за спомен, а за зрителите денят продължи с народно веселие и множество изпълнения на гайди.      

 

 

 

Декември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031