МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Финал на проявите, посветени на Деня на Златица тази година, постави възстановката на българска сватба по мотиви от романа на Антон Дончев „Време разделно“. На 9 юни, на поляните близо известното Спасово кладенче, над 100 членове на клубове от Национално дружество „Традиция“ направиха българска сватба по традициите сред народа ни от Възраждането.

Сценарият и режисурата на спектакъла, наблюдаван от десетки жители на гр. Златица, региона и страната, бяха на организатора на родолюбивата и патриотична проява Явор Ангелов и Веселин Рогачев, който чете и текста. Възстановката се организира по инициатива на общинското ръководство и кметът инж. Магдалена Иванова, която бе сред зрителите със своя екип, сподели, че намерението на местната власт е да стане традиция.

 

Събитията пренесоха публиката в далечната 1815 г., в едно балканско българско село. Младите Райна и Манол и техните близки организират голяма сватба. Агарянинът на близкия чифлик – Караибрахим, обаче, иска красивата българка за себе си. Със своите гавази той пристига в разгара на тържеството, прекъсвайки сватбата. Нареждането му е мъжете да бъдат погубени, а жените – откарани в чифлика. От близката гора, обаче, на поляната смело настъпват хайдутите от чета, която е закрилник на поробените българи и смущава дните на мюсюлманина. Турците са победени и сватбата продължава.  

Спектакълът бе реализиран от Сдружение „Хайдути“, клубовете от Национално дружество „Традиция“ – „Единение“ – София, „Родолюбие“ – Пловдив, „Поп Недельо“ – с. Мирково, от гр. Копривщица, Сдружение „Всички на мегдана“, Клуб „Росалии“ – Петрич, самодейци от фолклорните състави „Средногорци“, със специалното участие на Голямоконарската чета „Съединение“ и др. Декорът на поляна е дело на Димитър Богданов и бригада от гр. Златица.

За участниците в събитията имаше много снимки за спомен, а за зрителите денят продължи с народно веселие и множество изпълнения на гайди.      

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728