МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Представители на един от дълголетните родове в Златица – Милевият, се събраха на 12 октомври в едно от заведенията в града, за да си припомнят за предците и да изразят своето преклонение пред тях повече от 150 години от времето, за което се знае, че те са били познати сред местната общност.

Основателят на фамилията дядо Михаил – или Миле, както го наричали в онази епоха, е от гр. Охрид и първоначално се заселил със семейството си в Разложкото село Годлево. Заедно със съпругата си Кина и челядта си – седем деца (четири сина и три дъщери), след време се установил в Златица. А от умалителното му Миле се родило и името на целия род – Милеви. И оттогава повече от пет поколения негови наследници живеят в различни селища у нас и в гр. Гюргево, Румъния. Най-възрастен е 85-годишният дядо Тодор, който обаче поради достолепието на годините си не успя да присъства на родовата среща.

 

Фамилията дава на страната ни и немалко герои, воюващи за свободата на своите сънародници, останали под робство по време на Балканските войни и за неприкосновеността на българските граници. Един от наследниците – Иван Милев е убит на 24 юни 1913 г. при с. Дъсчен кладенец, Трънско, и името му е изписано на паметника в центъра на гр. Златица, споделиха участващи в срещата. В нея, освен с фамилията Милеви, участваха още Ранчеви, Захариеви, Медарови, Тодорови. Елена Кръстева, която е положила немалко усилия и труд през годините, за да събере малкото известно от миналото за семейството, разказа за своите предци. И подчерта, че целта на тези събирания е да не се забравят, а младите да се запознаят и да развият у себе си чувството за принадлежност към Милевия род. Днес повече от 80 са наследниците на дядо Миле – внуци, правнуци и пра-правнуци. Тя изрази задоволството си, че историята за родоначалниците на фамилията и техните следовници, която е събрала, дава добри резултати.          

 

 

 

Януари 2023
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031