МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

Вълнуваща вечер, посветена на Международния ден на майчиния език проведоха на 21 февруари в читалище „Христо Смирненски“ – Златица. Пред отбрана публика от почитатели на родното минало и слово, ученичката от 7 клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в града Нонка Данчева, учителката Димитринка Чолакова и актьорът от театралната трупа „Мара Пенкова“ Николай Николов, припомниха текстове на Отец Паисий, Любен Каравелов, Иван Вазов, историците – езиковеди Александър Теодоров Балан и Александър Балабанов, писателите Стилян Чилингиров, Людмил Стоянов, Ангел Каралийчев и други български творци, посветени на родния език. Сценарият бе дело на Мария Овчарова, а с музикални преходи и видеоклипове Димитър Овчаров допринесе за силното въздействие по време на литературната вечер върху присъстващите. Сред тях бяха кметът на общината инж. Стоян Генов и съпругата му, общественици, педагози, както и читатели, ползващи постоянно богатството на местната библиотека.

 

Международният ден на майчиния език е обявен от ЮНЕСКО през 1999 г. и се отбелязва от десетки страни по света. В света има над 6000 езика, а около 2500 са с опасност да останат само спомен. Българският е сред най-богатите в своята лексика и обхваща над 200 000 думи, а техните форми са десетки повече, казаха самодейците. Само глаголът „чета“ има 52 форми. Българският език е първият славянски език, създаден през IX в. и е бил в два вида – оригинален, съставен от светите братя Кирил и Методий – глаголица, преустроена по-късно по гръцки образец от техния ученик Св. Климент Охридски на по-лесната за писане кирилица. В момента на този език пишат и говорят над 300 милиона души. От 1 януари 2007 г. е третият официален език в Европейския съюз.   

С поетичен поздрав към организаторите от читалищното настоятелство участниците в литературната вечер се обърна поетесата от Златица Димитринка Крънева. Стихотворението й „+Аз Буки, Веди“, бе прието с аплодисменти от всички. Председателят на читалищното настоятелство Нели Михайлова подари на Мария Овчарова, Нонка Данчева, Димитринка Чолакова и Николай Николов по една книга на любимия си поет Христо Смирненски. Отправени бяха благодарности за подкрепата за развитие на културната дейност на читалището към общината и самодейците, които поддържат огъня на духовността в града.     

 

 

 

Март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031