МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Църквата „Свети Великомъченик Георги победоносец“ в гр. Златица отбеляза патронния си празник на 6 май с тържествена служба, която бе изнесена от архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. На богослужението присъстваха жители и гости на Златица, някои от които бяха именници и се черкуваха за свое и на близките си здраве, черпейки с лакомства останалите. Отец Йордан благослови миряните и пожела на всички благоденствие и вяра в добрите бъднини на България. 

 Общинското ръководство на Златица дари на църковното настоятелство две овце, които бяха жертвани за приготвянето на традиционния светен курбан. За направата на вкусната гозба се погрижиха Филатка Рашева и нейните помощници – именникът Георги, Панка и Димка, които още от ранни зори са започнали да приготвят продуктите и подправките за ястието, сваряването на месото. Към обяд гозбата бе осветена от отец Йордан и раздадена на желаещите да вкусят от нея.

 Празнични богослужения за Гергьовден имаше и в други местни храмове, чийто патрон е Светията. В село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека“, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил“, с подкрепата на Общинската администрация. Много от празнуващите, сред които и немалко именници, идваха, запалваха си свещ на светеца, вземаха си от жертвения курбан и се връщаха отново вкъщи, където да празнуват със своите близки.

 Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. Спазена беше традицията – членовете от Църковното настоятелство бяха се погрижили да се жертват три овце за приготвянето на празничния курбан. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а след това всеки си взе от него за здраве и късмет през годината. Две от жертвените животни бяха дарени от местен животновъд, а третата беше закупени със средства от Църковното настоятелство.

 За приготвянето на гозбата около казаните свещенодействаха майстор-готвачът Найден Узунов и негови помощници. Църковното настоятелство чрез вестник „Регион” отправя благодарност за подкрепата и помощта от множеството доброволци и Община Чавдар, които помогнаха празникът да се състои.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728