МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 11 май в салона на читалище „Христо Смирненски“ – Златица се състоя тържество, посветено на 132 години от учредяването на културната институция. За ролята на българските читалища през годините и за създаването му в града говори председателят на настоятелството Нели Михайлова.

 Г-жа Михайлова подчерта, че българските читалища са уникален феномен в световната история. Те са резултат от порива на българина за духовно въздигане и просвещение, пропити са с революционен заряд и стават огнища за разпространение на знанието и идеите за свобода и независимост. Затова и днес с дейността си носят в себе си възрожденски дух, заяви тя.

 Читалището в град Златица е учредено на 11 май 1889 г. – празникът на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий, от група местни учители под името „Единство“. Създаването му е израз на копнежа на българите за обединение, развитие и добруване след Освобождението. Читалището в града има за цел духовното израстване и културното пробуждане на жителите на Златица, каза г-жа Михайлова. През годините на дългата си история е преименувано няколко пъти – от „Единство“ – на „Нива“, „Паисий“, „Хаджи Ненчо Палавеев“, а от 1944 г. негов патрон е поетът Христо Смирненски.

 „Вече 132 години читалището в Златица е символ за силата на духа, хранилище на ценности, реликви от миналото и светлина. Днес с признателност прекланяме глава пред всички читалищни дейци и родолюбиви златичани, които през всичките тези години от историята на нашето читалище, със своята безкористна всеотдайност са го превърнали в пазител на най-съкровените национални ценности и добродетели. То е пътека, по която вървят малки и големи!“, подчерта Нели Михайлова. Тя благодари на хората, за които читалището място за творческа изява. Признателност за подкрепата г-жа Михайлова отправи към Община Златица, „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс“, „Елаците-Мед“, Индустриален клъстер „Средногорие“, ПК „Златица – 91“, „Геосистемс“ и други компании от региона, както и на лични дарители, подкрепящи инициативите на настоятелите и изявите на самодейците.

 Поздравление към членовете на настоятелството, творческите състави и работещите в културната институция поднесе кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. Той честити празника на присъстващите и на всички, които са се докосвали до тази магия – читалището. През годините от учредяването си до сега тази институция винаги е била лицето на град Златица, каза г-н Генов и сподели увереността си, че това ще бъде и занапред. Той поднесе букет от красиви цветя на председателя на настоятелството Нели Михайлова, като пожела заедно със самодейците да продължават да носят в сърцата си и предават на идните пламъчето на духовността.

 Празникът за 132-годишнината на културната институция продължи с великолепния мюзикъл „Вражалец“ представен пред местната публика от колектива на Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Честването и спектакълът преминаха при спазване на противоепидемичните изисквания, въведени в страната.    

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930