МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 26 юни се осъществи подготвяният отдавна втори хайдушки поход в Златишкия Балкан. Той беше заплануван за миналата година, но поради наложената пандемична обстановка, беше отложен.

 Началото на похода беше даден в местността „Спасово кладенче“, след задължителния инструктаж за боравене с огнестрелни оръжия. Жените бяха облечени в народни носии от всички краища на страната, а мъжете бяха въоръжени с пушки и револвери и в хайдушко облекло или в униформи на турски войници и башибозук от XIX в. Организатори на събитието бе регионалният клуб от гр. Златица към Национално дружество „Традиция, с активната подкрепата на общината.

 Кметът инж. Стоян Генов поздрави участниците в събитието и им пожела успех, като припомни славната история на града, свързан с имената на Паисий Хилендарски, Васил Левски и четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.  Той даде начало на похода с изстрел от черешово топче. Групата се водеше от планинския водач и общински съветник в Златица Стоян Зяпков, а в края на колоната беше изявеният планинар и член на НД „Традиция“ Щерьо Данчев от Пазарджик.

 В похода взеха участие регионални клонове от Копривщица, Пловдив, Нова Загора, Варна, Габрово, Троян, Пазарджик, Червен бряг, Банско и други селища на страната. Маршрутът се преодоля за по-малко от два часа до местността „Овчарниците“, където след кратка почивка се състоя възстановка на сражението между хайдути и турски башибозук. В действие влязоха всички налични огнестрелни и хладни оръжия, като участниците артистично се превъплътиха в ролите си. Гостите от страната бяха настанени в хижа „Свищи плаз“, където се насладиха на прекрасната природа и разговаряха като стари и дългогодишни приятели.  Подслонът и храненето на гостите беше осигурено от гостоприемните домакини на планинския дом, със съдействието и помощта на Община Златица. 

 На следващият ден – 27 юни, златичани и гости на града можеха да присъстват на пресъздаването на възрожденска сватба, изградена по мотиви от филма „Време разделно“.  Официален гост на събитието беше заместник-министърът на културата Весела Кондакова. А неин домакин беше кметът на инж. Стоян Генов, облечен в местна народна носия. Г-н Генов и г-жа Кондакова приветстваха членовете на родолюбивата организация за усърдието и усилията, които полагат за съхраняване на народните традиции и славното ни минало. Зам.-министърът на културата Весела кондакова благодари за поканата да присъства на събитието и изрази желанието си отново да посети Златица в удобно време и при подобен повод.   

 Пресъздаването на народния обичай, по сценарий на председателя на клуб „Традиция“ в гр. Златица Явор Ангелов и Веселин Рогачев, е силно въздействащ епизод от традиционната българска сватба от началото на XIX в. беше осъществен с помощта на председателя на дружеството в Копривщица Донко Мрънков, който бе диктор на възстановката.

 В ролята на младоженеца Манол се превъплъти от Тодор Близнаков, младоженката Елица бе Николета Динекова, със задачата да представи местния турски велможа Кара Ибрахим се нагърби Николай Костов.

 Присъстващите на златичани и техните гости харесаха възстановката и останаха доволни от видяното. Участниците в нея – повече от 100 представители на регионалните клонове „Традиция“ от страната, се разделиха като приятели и с нетърпение очакват следващите си срещи и изяви, с които да припомнят важни моменти от нашата история, за да не се забравят.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930