МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 В четвъртък – 28 октомври, скулпторът Благовест Апостолов от гр. София и Димитър Богданов от общинската администрация в гр. Златица монтираха в Алеята на паметта и славата на града мраморната плоча с барелефа на езиковеда, поет и общественик от града Сава Чукалов. Това е седмият известен жител на Златица, който получава признанието на съгражданите си за своя принос и дела за Отечеството и намира място в Алеята.

 Предвиждаше се откриването на барелефа и паметната плоча на Сава Чукалов, да бъдат открити в Деня на народните будители, но поради пандемичната обстановка в страната, това ще стане в подходящо време.

 Сава Константинов Чукалов е роден на 29 юли 1889 г. в град Златица в семейството на преселник от село Долно Драглище, Разложко, участник в Кресненско-Разложкото въстание от 1878 – 1879 г. Прогимназиално образование завършва в град Златица, а средно през 1911 г. в Софийската духовна семинария. Като един от отличниците на випуска е изпратен със стипендия на Светия Синод да учи в Императорската духовна академия в Санкт Петербург, Русия.

 По време на Балканските войни прекъсва обучението си и се включва като доброволец в Македоно-Одринското опълчение. Служи в 1-ва рота на 10-та Прилепска дружина от 18 ноември 1912 г. до 10 август 1913 г. За проявен героизъм е награден с медал „За военна заслуга“, Четвърта степен. След войната се завръща в руската столица и пише стихове, които издава в стихосбирката си „Смерки, песни сердца“ (1916 г.). По-късно по здравословни причини се премества в гр. Ростов на Дон, където основава свое издателство „Свобода“. В България пристига през 1918 г. и става учител в Черепишкото свещеническо училище. През 30-те години на ХХ в. е началник на културния отдел на Министерство на просвещението. През 1934 г. е уволнен, а след промените в страната през 1944 г. отново е възстановен на длъжността. От началото на 50-те години до 1960 г. е старши научен сътрудник в Института за български език при БАН.

 Делото на неговия живот е съставянето на Руско-български и Българо-руски речници, които включват по над 50 000 думи и имат няколко издания, с над 300 000 тираж. Занимава се с езиковедски изследвания, пише стихове, статии по актуални обществени теми. Бил е и заместник-министър на просветата. Удостояван е с „Орден за гражданска заслуга“, Втора степен, орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – Първа степен, сребърна значка, Втора степен, както и Почетна значка на Българо-съветското дружество и др. 

 Дарява личната си библиотека на читалище „Христо Смирненски“ в гр. Златица. На 26 август се навършиха 50 години от смъртта на Сава Чукалов.

 Изработилият неговия барелеф – скулпторът Благовест Апостолов, е завършил Художествената академия в София. Възпитаник е на проф. Величко Минеков. Познат е на златичани като автор на паметника на Стоян Николов и барелефите на Васил Левски на метоха, на читалищния деятел Никола Младенов и на учителя Серафим Боянов, който е в съседство на този на Сава Чукалов. Докато се подготвяше монтажа на скулптурата, г-н Апостолов покри с патина, поради повреди от времето, барелефите на революционера Нено Гугов, на народния представител на събранието в Оборище през 1876 г. Георги Чолаков, на учителя и деятел на Съединението от 1885 г. Събко Милков и войводата Цено Куртов, които са от западната страна на Алеята. 

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930