МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

 

Деветокласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Цвятко Цвятков и Георги Герджиков успешно завършиха своя проект, посветен на създаване на интерактивна карта за зимното преминаване на Балкана и движението на руските войски при освобождението на котловината в края на 1877 г. Двамата работили по темата „Руско-турската война по вашия край“, обявена в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“, а самото представяне е станало по време на Четиринадесетия събор на Национално движение „Русофили“, на язовир „Копринка“ това лято, разказаха двамата младежи.

 

За създаването на проекта си те обходили някои от местата, където са изградени паметници, посветени на Освобождението – на седловината „Кашана“, на Златишкия проход, в местността „Севля сърт“ над с. Челопеч, където е бил командният пункт на руските войски и др. За създаването на картата им помогнали Димитър Овчаров от читалищната библиотека и преподавателката по история в училището Даниела Чернева. Координатор на разработката е учителката по информационни технологии в гимназията Даниела Самарджиева.

Цвятко Цвятков и Георги Герджиков са ползвали за източници книги за района на д-р Иван Иванов, а за представянето им по време на събора край яз. „Копринка“ ги намерил и им съдействал полк. Арабаджиев – офицер от резерва от с. Буново. Младежите отправиха благодарности към него, за помощта, която им е оказал преди време.

Владимир Чучулев от дружество „Русофили“, помогнал да се представят успешно младите златичани на събора. Те са много доволни от изявата си там, а към създадената от тях карта проявил интерес и посланикът на Руската федерация у нас Негово превъзходителство Анатолий Макаров. Цвятко и Георги имат желание да се запишат и в местното дружество „Традиция“, защото изпитват огромно уважение и преклонение към миналото на народа ни през Възраждането и в годините след Освобождението.

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031