МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

 

На 11 октомври в малката зала на читалище „Христо Смирненски” в гр. Златица се проведе инициативна среща, подкрепена от общината и кмета инж. Магдалена Иванова, на която бе представена идеята и се обсъдиха възможностите за изграждане на паметник на световноизвестния спортист по класическа борба Стоян Николов, по повод 20-годишнината от смъртта му.  През май 2018 година се навършват две десетилетия от кончината на шампиона. В обсъждането се включиха общественици и граждани. Своята позиция по идеята изразиха кметът на общината инж. Магдалена Иванова и председателят на ОбС инж. Асен Плахов.

Идеята за паметник на шампиона и издигането му в центъра на града беше дадена от представителя на Фондация „Лейди Даяна” Григор Григоров, който заяви, че Фондацията го подкрепя и застава зад решението му. В писмото си до кмета на Златица инж. Иванова и до общинския съвет Григор Григоров предлага да бъде отредено място за паметника и да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданина на община Златица“ множество видни спортисти по класическа борба от поколението на Стоян Николов.

 

Предложението беше подкрепено от всички присъстващи в залата. Положително се изказаха Сашка Кърпарова, Иванка Стоянова, Радка Иванова – председател на СК „Стоян Николов“, Георги Бояджиев, Петър Белишки, Асен Самарджиев, Тома Георгиев, водещият на събранието Асен Згуровски, кметът на общината инж. Магдалена Иванова, председателят на ОбС инж. Асен Плахов и много други от присъстващите.

Григор Григоров заяви, че няма нужда от Инициативен комитет и че той отговаря за събирането на средствата, като обеща, че сам ще се справи с трудната задача. Молбата му е да бъде определено място за поставяне на паметника и морална подкрепа от страна на общината. Но множеството реши, че трябва да има отговорни лица, които да задвижат необходимите процедури и дейности. Затова се постъпи към даване на предложения за създаване на инициативен комитет.

В бяха избрани Григор Григоров – за председател, и за членове – Радка Иванова, Мария Николова – роднина на спортиста, скулпторът Иван Любенов, бившият спортист Делян Петров и Ангел Борисов – приятел на Стоян Николов.

За финансиране на проекта ще бъде открита банкова сметка, както и каса за внасяне на пари в брой и улеснение на гражданите, които уважават спортиста, но нямат време да правят банкови преводи.

Взе се решение след седмица да се свика ново събрание, на което да се реши къде ще се постави паметникът, за да бъде предложен този терен за обсъждане и гласуване в ОбС.

Срещата завърши с увереността да се действа експедитивно и целенасочено, за да бъде реализиран успешно проектът през пролетта на 2018 година.

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031