МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Във вечерните часове на 16 май и през целия ден на 17 май, най-известното в района изворче – Спасовото кладенче в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, и близкият до него параклис „Свето Възнесение Господне“, бяха посетени от стотици жители на града и от съседните общини. Имаше черкуващи се от Пирдоп, Челопеч, Мирково, Антон.

На Спасовден лековитият извор е сред най-почитаните в Средногорието. Легендата разказва, че той е получил името си още във времето на завоеванието на котловината от османските поробители, когато с неговите води се измил раненият защитник на крепостта Голеш войводата Спас.

 

Предстоятелят на храма архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи тържествената света литургия и благослови миряните и гостите на параклиса, запалили свещи за упокой душите на починалите си близки. Пет овце бяха жертвани за традиционния корбан, приготвен от екип майстори на вкусните гозби. Две от тях са дарение от д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Станко Метанов, две са закупили работещите в общинската администрация, а за една средства са събрали педагозите и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с директор Нели Стефанова, каза свещеникът.

След черкуването си в параклиса посетители на храма се отморяваха под сенките на дърветата или в специално издигнатите тенти, шатри и палатки на трапеза със скара и пиво, сладкиши и други лакомства сред природата в хубавото време.    

 

 

 

Януари 2023
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031