МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

За втора поредна година „Аурубис България“ бе инициатор и домакин на двудневен планински фестивал, който се проведе на 14 и 15 септември. В партньорство със Спортен клуб „Бегач“, тази година в двете дисциплини – бягане на четири дистанции и колоездене на разстояние от 43 км. по пресечена местност  в районите на с. Антон и с. Душанци и финал край раннохристиянската базилика в местността „Еленско“, се бяха записали рекорден брой състезатели.

Трасето на най-дългата дистанция – 47 км., е регистрирано в Международната асоциация за планинско бягане и носи точки на участниците, затова имаше представители в бяганията и от чужбина. Останалите дистанции – бяха 3 км., за ентусиасти и деца, 10 км. с изкачване до хижа „Паскал“ и финал в м. „Еленско“ и 19 км. – по билото на Стара планина и отново спускане към котловината и емблематичната за региона местност. Най-малкият участник бе само на 4 години, а най-възрастният в колоезденето – Васил Гроздев, над 70 години. Сред ветераните бе още и представителят на домакините – 57-годишният Алипи Луканов. Навсякъде по трудните участъци са били разположени планински спасители от отрядите в Пирдоп и Тетевен, а в околностите на базиликата бе оформен и палатков лагер.

 

Общ старт на бяганията в четирите дисциплини бе даден на пл. „Тодор Влайков“ – Пирдоп, в събота, като приветствие към участниците отправи изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, който взе участие и в бягането на 10 км.

Тази година в бягането и колоезденето се включиха 270 участници от цялата страна, което е значително повече от първото издание на фестивала, проведен през миналата година за 60-годишнината на предприятието. Идеята е да се популяризира Средногорието като място за отдих и туризъм и да се привлекат посетители и в други периоди на годината, каза ръководителят на отдел „Комуникации“ в „Аурубис България“ Ивайло Георгиев. Затова е избрана за място Еленската базилика, като най-авторитетен и представителен археологически и културно-исторически обект в региона, подчерта той. През миналата година десетки от участниците във „Планинския фестивал Аурубис“ за първи път са дошли в Пирдоп.

Вечерта същия ден стана награждаването на победителите в бяганията. На трикилометровата дистанция при жените първото място спечели състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Елица Тодорова, следвана от съотборничките си Аника Атанасова, Йоана Захариева   и Надежда Асенова. При мъжете на първо място е Ростислав Костадинов от „Велораптор“. Десеткилометровото трасе първа покори при дамите Яна Младенова, с време 1:21.46 ч., а при мъжете – Любомир Дишлянов от отбора на „Аурубис България“, спрял хронометрите на 1:11.46 ч.

В следващата дисциплина – 19 км., най-добра при жените бе Антония Григорова (2:42.03 ч.), а при мъжете победител е Константин Василев (2:18.53 ч.). В най-тежката дисциплина – бягане на 47 км. плакетът за първото място и ваучер от 100 лв. получи при жените Десислава Цветанова (7:14.47 ч.), а от представителите на силния пол – Цвятко Митов (6:10.40 ч.). Организаторите връчиха награди и в още две дисциплини – спускане и изкачване, като победителите в тях бяха при жените Антония Григорова, а при мъжете – Константин Василев. Наградите на победителите бяха връчени от кмета на Община Пирдоп Ангел Геров и изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт.

За първи път тази година за отдих и развлечение на състезателите се организира и културна част – прожекции на три филма – два български и един канадски, на теми за популяризиране на спортуването, природата и здравословния начин на живот, които бяха прожектирани за състезателите и обитателите на палатковия лагер вечерта в събота - 14 септември.

На 15 септември бе даден старт на 43-километровото колоездене, което завърши в ранните следобедни часове на деня. Победителка при дамите е Мирела Йорданова, изминала дистанцията за 2:38.41 ч., а при мъжете първото място спечели  Жеко Стойчев, преодолял същото трасе за 2:07.19 ч. За най-добрите в двете дисциплини – бягане и колоездене, за които се бяха записали дванадесет състезатели, наградите спечелиха Владислав Заимов, с общо време от двата тура 11:30.49 ч., следван на 8:23 минути от Калин Ганчев и Николай Гранчулов, на 48:29 мин. Плакет и награда получи и най-възрастният колоездач - Васил Гроздев.

За всички участници във втория „Планински фестивал Аурубис“ имаше възпоменателни медали, а за призьорите – плакети и предметни награди. Осигурен бе кетъринг и всички удобства на състезателите и техните придружители през двата дни на проявата, която завърши с пожелания за още повече бегачи и колоездачи през следващата година. На специален интернет сайт имаше възможност да се следи провеждането на фестивала. Организаторите изразиха задоволството си от увеличаващата се популярност на надпреварата.

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728