МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Готова за маратона „Трявна Ултра“ през лятото

 

 Настоящата 2020 година се оказа изпълнена с трудности за всички нас. Извънредното положение и последващата ситуация в България, а и по целия свят, наложи промени в живота ни, към които всеки се адаптира по различен начин. Спортът е един от най-засегнатите и потърпевши от пандемията, казва лекоатлетката от село Мирково Надежда Ангелова.

 Отменени бяха футболните първенства по цял свят, всички европейски и световни спортни прояви, дори олимпиадата в Токио. Спортистите по цял свят посрещнаха ограниченията с разбиране – почти всички продължиха да тренират, но вече в съвсем различна среда – във вкъщи. Елитни атлети, тенисисти, футболисти, гимнастици, многобойци показаха как може да бъдем отговорни към другите и да останем активни.

  В частност в леката атлетика в България, всички любителски и републикански състезания, които трябваше да бъдат проведени през пролетта и лятото, бяха отменени или отложени за есента, сподели за в. „Регион“ известната състезателка по дълги бягания. Предвид на това, съобщи тя, месеците септември и октомври ще бъдат пренаситени със спортни събития и лекоатлетите ще трябва да избират на кое от тях да участват. Затова всички трябва да преструктурират цялата си подготовка и да променят изцяло тренировките. „Повечето атлети подготвят спортния си календар още в края на предходната година и започват подготовката си спрямо него. Аз бях запълнила своя с различни състезания всеки месец, като основните бяха три – обиколката на Витоша - 100 км. през месец юни, маратонът „Трявна Ултра“, на дистанцията 76 км. през юли и маратонът в Любляна през октомври.

 Към момента нито едно от трите не е отменено, но и регистрациите не са отворени. Моята подготовка от началото на годината до момента премина през няколко етапа. През януари и февруари тренирах на закрита писта и приоритет за мен бяха тренировките за скорост. Не успях да участвам на 800 м. в държавното първенство през февруари, защото имах травма на крака. След едномесечно възстановяване и подновяване на тренировките, успях да подобря времето си на 1000 м. По случайност се прибрах в родното Мирково в началото на март преди да обявят извънредното положение и се случи така, че останах там почти до края му.

 Предимството тук беше в това, че не се наложи да спра да бягам, тъй като в Мирково и околността има много пътища и пътеки, по които може да се бяга, без да срещаш хора. Хубавото при бягането е, че е индивидуален спорт и можеше да се практикува дори в създалата се ситуация. Много от моите приятели, колеги състезатели и познати в София и други големи градове обаче, трябваше да бягат по улиците и булевардите, защото парковете бяха затворени.

 През тези два месеца от началото на месец март до началото на месец май почти нямах почивен ден. Тренирах предимно дълги бягания и бягания за скоростна издръжливост, като в същото време подобрих нивото си на бягане срещу склон. Така правех над 100 км. седмичен обем. Това беше възможно благодарение на помощта на майка ми и баща ми, които наглеждаха 7-месечния ми син (към момента), докато аз тренирах.

 Завръщайки се в София, мерките за безопасност постепенно намаляха и парковете бяха отворени за спорт и разходки. В момента тренирам, колкото да поддържам форма и съм в очакване на „Витоша 100“. Ако се проведе през юни, ще имам около месец за специфична подготовка, което се надявам да е достатъчно. За „Трявна Ултра“ съм достатъчно добре подготвена и към момента. За останалите състезания през септември и октомври има достатъчно време за подготовка. Тъй като миналата година пропуснах целия сезон, през тази се надявам да подобря всичките си времена и да постигна поставените цели.

 Пожелавам на всички спортисти успешен сезон, макар и кратък!“

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31