МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 Готова за маратона „Трявна Ултра“ през лятото

 

 Настоящата 2020 година се оказа изпълнена с трудности за всички нас. Извънредното положение и последващата ситуация в България, а и по целия свят, наложи промени в живота ни, към които всеки се адаптира по различен начин. Спортът е един от най-засегнатите и потърпевши от пандемията, казва лекоатлетката от село Мирково Надежда Ангелова.

 Отменени бяха футболните първенства по цял свят, всички европейски и световни спортни прояви, дори олимпиадата в Токио. Спортистите по цял свят посрещнаха ограниченията с разбиране – почти всички продължиха да тренират, но вече в съвсем различна среда – във вкъщи. Елитни атлети, тенисисти, футболисти, гимнастици, многобойци показаха как може да бъдем отговорни към другите и да останем активни.

  В частност в леката атлетика в България, всички любителски и републикански състезания, които трябваше да бъдат проведени през пролетта и лятото, бяха отменени или отложени за есента, сподели за в. „Регион“ известната състезателка по дълги бягания. Предвид на това, съобщи тя, месеците септември и октомври ще бъдат пренаситени със спортни събития и лекоатлетите ще трябва да избират на кое от тях да участват. Затова всички трябва да преструктурират цялата си подготовка и да променят изцяло тренировките. „Повечето атлети подготвят спортния си календар още в края на предходната година и започват подготовката си спрямо него. Аз бях запълнила своя с различни състезания всеки месец, като основните бяха три – обиколката на Витоша - 100 км. през месец юни, маратонът „Трявна Ултра“, на дистанцията 76 км. през юли и маратонът в Любляна през октомври.

 Към момента нито едно от трите не е отменено, но и регистрациите не са отворени. Моята подготовка от началото на годината до момента премина през няколко етапа. През януари и февруари тренирах на закрита писта и приоритет за мен бяха тренировките за скорост. Не успях да участвам на 800 м. в държавното първенство през февруари, защото имах травма на крака. След едномесечно възстановяване и подновяване на тренировките, успях да подобря времето си на 1000 м. По случайност се прибрах в родното Мирково в началото на март преди да обявят извънредното положение и се случи така, че останах там почти до края му.

 Предимството тук беше в това, че не се наложи да спра да бягам, тъй като в Мирково и околността има много пътища и пътеки, по които може да се бяга, без да срещаш хора. Хубавото при бягането е, че е индивидуален спорт и можеше да се практикува дори в създалата се ситуация. Много от моите приятели, колеги състезатели и познати в София и други големи градове обаче, трябваше да бягат по улиците и булевардите, защото парковете бяха затворени.

 През тези два месеца от началото на месец март до началото на месец май почти нямах почивен ден. Тренирах предимно дълги бягания и бягания за скоростна издръжливост, като в същото време подобрих нивото си на бягане срещу склон. Така правех над 100 км. седмичен обем. Това беше възможно благодарение на помощта на майка ми и баща ми, които наглеждаха 7-месечния ми син (към момента), докато аз тренирах.

 Завръщайки се в София, мерките за безопасност постепенно намаляха и парковете бяха отворени за спорт и разходки. В момента тренирам, колкото да поддържам форма и съм в очакване на „Витоша 100“. Ако се проведе през юни, ще имам около месец за специфична подготовка, което се надявам да е достатъчно. За „Трявна Ултра“ съм достатъчно добре подготвена и към момента. За останалите състезания през септември и октомври има достатъчно време за подготовка. Тъй като миналата година пропуснах целия сезон, през тази се надявам да подобря всичките си времена и да постигна поставените цели.

 Пожелавам на всички спортисти успешен сезон, макар и кратък!“

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728