МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

На 19 юли Община Челопеч бе домакин на първото на своята територия състезание по планинско бягане. Идеята се зародила през месец януари т. г., при посещение в селото на главния организатор на спортната проява Ахмед Ахмед, национален състезател по планинско бягане. Впечатлен от красивата природа в околностите на общината, от която е неговата приятелка, той сподели предложението си със своя треньор и получил съгласието му. Последвали контакти с кмета инж. Алекси Кесяков, който също приветствал идеята на спортиста. Така започнала подготовката.

 Състезанието по планинско бягане на дистанциите от 5 км., 13 км. и 30 км., трябвало да се проведе на 31 май, но поради обстановката в страната, проявата е отложена за 19 юли. В събота времето внезапно се влошило, но в неделята слънцето отново се усмихна над с. Челопеч и сякаш благослови надпреварата, за която се записали повече от 110 състезатели от цялата страна, което е доста добро участие за първо издание на проявата. Най-много бяха представителите на София, а имаше спортисти от Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Бургас и немалка група бегачи от Средногорието.

 Стартът бе в 8 часа, а първите финиширали на петкилометровата дистанция пристигаха за по-малко от час. Организаторите се постарали маркировката да бъде през 20 метра за по-добра ориентация на състезателите по трите маршрута. Най-атрактивната дистанция бе 13 километра, в която имаше най-много състезатели, сред които доста елитни имена – Йордан Петров от Добрич, Ивайло Вълев, надеждата в спортното ориентиране Мартин Аргиров. От жените местните състезатели Надежда Ангелова от с. Мирково, Елена Ранчева – от Златица. Сред участниците на 5 км. бяха председателят на ОбС – Златица инж. Любомир Цветков при мъжете и общинският съветник Стоянка Балова – при дамите.

 На 30-километровата дистанция към 10 часа се води здрава битка за първото място при мъжете между 22-годишния Стефан Иванов и Димитър Маринов, който през миналата година спечели всички дълги състезания над 100 км., информира Ахмед Ахмед. Трети по същото време бе състезателят по спортно ориентиране Ивайло Каменаров. При дамите също се водеше оспорвана надпревара по трасето. За по-малко от 1 час и 40 минути те бяха пробягали 17 километра от дългата дистанция, достигайки до връх Етрополски зъбери, близо връх Баба, над с. Мирково. Очакванията на г-н Ахмед бяха мъжете да запишат резултат под 3 часа на състезанието. Местната спортистка по планинско бягане Радостина Балова към момента бе втора, но скоро след това пое водачеството при жените, съобщи той.    

 Най-напред финишираха лекоатлетите на 5 км, като първи е Павлин Тодоров от „Атлетик“ – Луковит. Втори е Стоян Ганчев от Русе, а трети – Любомир Цветков от Златица. При жените победителка е 12-годишната състезателка от гр. София Памела Ели, следвана от Стоянка Балова от Златица. Трета е Криста Механджийска. 

 Първи на дистанцията от 13 км. финишира при мъжете Йордан Петров от гр. Добрич, каза Ахмед Ахмед. При жените първа е Надежда Ангелова от с. Мирково, като представител на отбора на клуб „Жюлистан“ – София. Тя пристигна на финала с доста голяма преднина пред следващите я спортистки, въпреки че на част от трасето се загуби и се наложи да се връща до позната маркировка, за да продължи по маршрута през височината „Кашана“ и хижа „Мургана“. Втора е Елена Ранчева от Златица, а трета – Каролина Калибацева.

 Всички лекоатлети получиха от генералния спонсор на състезанието Община Челопеч медали за участие, а най-добрите – медали и парични премии. Сред успешно финиширалите на 13-километровата дистанция бе най-възрастният участник в надпреварата в с. Челопеч – 70-годишният Илия Йорданов, който редовно участва в масови стартове в столицата. Ветеранът бе следван неотлъчно по целия маршрут от домашния си любимец – разкошното Акита-Хъски Рашо, който с достойнство прие медала за участие на своя стопанин. Някои от дамите, като Поли от София, за първи път участва на състезание по планинско бягане и на финала на 13-те километра не скри задоволството си, че е финиширала успешно. Тя и Пламен Славов от гр. Твърдица заявиха, че особено им харесала местната природа и гарантираха участието си в надпреварата и през следващата 2021 година. 

 На най-дългата дистанция – 30 км., първи на финала пристигна Димитър Маринов от Пловдив. Сребърния медал заслужи Ивайло Каменаров от Пловдив, а трети е Стефан Иванов от Варна. При жените най-бърза по дистанцията бе Симона Райчева. На второто място на почетната стълбичка се нареди Нели Анастасова, а бронзовия медал заслужи Кристина Анчева. Всички призьори в трите дисциплини получиха от организаторите на маратона „Хайдушки пътеки“ ваучери за безплатно участие на тяхното състезание, което ще е през месец октомври. Най-добрите шестима планински бегачи получиха безплатни ваучери за масажи и възстановяване. 

 Г-н Ахмет сподели, че пред 2021 година състезанието освен с тези три дисциплини, ще бъде с още три – на дистанцията 50 км., на 40 км. за АТВ-та и с планинско колоездене. Оценката му за провеждане на първото състезание по планинско бягане в с. Челопеч е отлична. От спортистите впечатленията си от състезанието сподели Елена Ранчева от Златица, която завърши с много добро време и изрази адмирациите си към организаторите. Г-жа Ранчева сподели задоволството си от отличното време – нито топло, нито хладно, особено подходящо за бягане в пресечените местности, по които преминаваха маршрутите.   

 

 

 

Декември 2022
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031