МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 

На 1 август Копривщица гостоприемно посрещна за поредна година участниците в конните състезания по издръжливост, организирани от Българската федерация по конен спорт. По очертаните трасета се състезаваха жокеи със своите най-добри спортни коне. Трасетата са с различни дължини – 40, 60, 80 км. – терен, който е изключително тежък. Преодолените успешно дистанции се броят за квалификации на финал на държавното първенство.

 Състезанието в Копривщица е индивидуално. Коне и състезатели трябва да преминат задължително квалификации, за да могат да стартират на големите дистанции, категория 1 звезда. Тази година правилата са променени– увеличават се броя на квалификациите в издръжливостта, като целта благородните животни да бъдат добре подготвени за по-дългите разстояния.

 Президент на журито на конното състезание бе Теодора Костова, Виктория Чобанова е член на журито, Норма Кроу е съдия, подпомагани от трима ветеринарни лекари. Д-р Жанина Иванова, д-р Сашо Събев и д-р Никола Грънчаров правиха прегледите на състезаващите се коне. Копривщенският лекар д-р Лили Алексиева бе също в състава на техническия екип. Ветеринарният доктор от възрожденския град Инко Келчев бе в помощ при организирането на състезанията, а Община Копривщица предостави шатри, водоноска, маси и столове за състезатели и жури.

 В надпреварата участваха 15 коня от четири конни клуба –  „Пирует“, „Цар Иван Асен“, „Буцефал“ и „Хек“. Стартът на състезанието бе дадено в 7:30 часа от стадиона на града. Преди началото на всяка обиколка конете преминаваха през ветеринарен преглед. Всички участници се представиха отлично. Няма елиминирани коне поради здравословни проблеми, заяви в края на състезателния ден Виктория Чобанова.

 На дистанцията 40 км., която е предимно за деца, на 1 място с най-добра скорост се класира Николета Зашева с кон Деметра от  клуба по конен спорт „Пирует“. На второ място се нареди Александра Алексова с кон Тафта от клуб „Хек“. Трети е Деян Кутелов с кон Таким от „Пирует“. На следващото място е Иван Ставрев с кон Импреза от клуб „Цар Иван Асен“, а на пето – Христина Иванова с кон Тенза от „Пирует“. Придружител на малките състезатели бе Георги Праматаров с кон Аметист, от клуб „Хек“, който също завърши успешно.

 На дистанцията от 60 км. победител е Страхил Николов с кон Салман от клуб „Цар Иван Асен“, изминал разстоянието със средна скорост 13.06 км./ч.. Втори на финала пристигна Денис Фурлански с кон Венеция Ал Аким от клуб „Буцефал“, постигнал средна скорост 11.88 км./ч. Третото място завоюва Десислава Алексиева с кон Землянка от същия клуб и средна скорост 11.88 км./ч. В състезанието по 80-километровото трасе първото място зае Мирослав Боршош с кон Шарлота от „Пирует“, който завърши със средна скорост от 14.01 км./ч. Втори е  Иван Стойчев с кон Зеният, със средна скорост 13.6 км./ч., а трето място завоюва Николай Николов с кон Табиш от „Буцефал“, със средна скорост 13.59 км./ч.

 „Заради Ковид-19 сезонът доста се забави – състезанията тръгнаха чак  в средата на месец юни. Отложени са големите турнири в световен мащаб, а трябваше тази година да има състезание по издръжливост, за което ние имаме квалифицирани коне и състезатели. Отложихме го за следващата година. Ние, като федерация, организираме тази година два международни турнира – традиционно в Шумен и балкански шампионат в Русе. Опитваме се да дадем възможност на нашите състезатели и коне да добиват квалификации и да участват в международни турнири. Имаме и много големи успехи в тази дисциплина. Миналата година взехме 4-то място на Европейския шампионат, а преди две години бяхме пети, т.е. имаме градация. За да постигнем тези резултати сме положили много труд. Организираме 3 години обучение на състезатели и треньори. Каним лектори отвън, за да се научат нашите представители как да тренират конете, да ги подготвят за големите дистанции, за да имаме тези резултати“, сподели Теодора Костова.

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728