МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 За трета поредна година в град Копривщица се проведе традиционният вече Ден на копривщенския брабой (картоф) – най-разпространената култура, отглеждана от местните жители. Водещи на тържеството бяха Марияна Цолова и Димитър Кунчев. Финансова помощ на фестивала оказа Община Копривщица, а организатори на празника бяха „Коопинвест“ ООД, „Агро вестник“, който отразява събитието, фирмите „Новоселска гъмза“ – Видин, „Млечни продукти“ – Ведраре, на Радослав Козлеков и Радослав Йовков, Светослав Славов от копривщица и много месни картофопроизводители.  За доброто настроение на многобройните гости на празника се погрижиха омайните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с диригент Валентин Петков, Детски танцов състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова и завладяващите стари местни народни песни на „Копришки бисери“, с художествен ръководител Иванка Личева. Прочети още...
   |   

 На 12 и 13 септември жителите и гостите на града имаха възможност да посетят импровизираната велоработилница на открито, организирана в Копривщица. Невероятната идея за безплатни прегледи на велосипедите бе на Фондация „Фактор“, „София Байк Рентал”, сдружение „Изтрещ Тийм“, и подкрепена от Община Копривщица. Ясен Желязков, провеждащ на велоразходки в околностите на Копривщица и каране на лодки на язовир „Душанци“, бе съорганизатор на събитието.

 През първия ден велоработилницата беше разположена на площада пред родния дом на Найден Геров. Докато прави преглед и ремонтира поредното колело Крис от „София Байк“, заобиколен от деца с велосипеди,  с охота отговаряше на въпросите ми. Идеята се родила от предишно пребиваване на почивка във възрожденския град, когато забелязал, че гумите на повечето копривщенци с велосипеди, с които контактувал, са меки. Тъй като и в столицата понякога организират безплатни велопрегледи, той и приятелите му решават да го направят и в Копривщица, за да обучат децата на правилна поддръжка на велосипеда. „Защото карането на колело е един от най-здравословните начини на придвижване. Тук условията го позволяват и затова решихме да направим този велоуикенд“, заяви Крис.

 Основният проблем, които срещат, и оправдава техните очаквания, са гуми на велосипеди на притежателите им, напомпани под минимума, което води до по-лесно пукане. Докато прави прегледите Крис изнася и своите уроци за поддръжка, ремонт и профилактика на велосипедите. В късните часове на деня се проведоха и практическите указания за настройка на комфортно управление на колелетата.

 На втория ден велоработилницата бе разположена пред сградата на Община Копривщица. Разходката с колело се проведе по посока на местността „Войводенец“ с двама водачи – Крис и Иво. Тъй като това е пилотен проект, уточнява Крис, защото за първи път се правим извън София, при следващото си посещение на Копривщица ще има повече водачи и инструктори, за да бъде още по-интересно. „Даже си мисля за скаутски лагер, опъване на палатки, палене на огън. Само трябва да бъдем по-стриктни и предварително да се записват желаещите, защото сега се бяха записали само 5 човека, а се оказаха повечето желаещи“, разкрива плановете си той.

 

 

 

Октомври 2020
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031